Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΓΝΩΜΗ 4/4/2014



                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ   
      ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ !

      43 στους 100  ψηφοφόρους είναι αναποφάσιστοι.
      Ρε σεις, άντε λοιπόν αποφασίστε, επιτέλους να τελειώνουμε. Να ξέρουμε κι εμείς κατά που τραβάει το καράβι για να…αποφασίσουμε κι εμείς. Όχι τίποτ` άλλο μη μείνουμε έξω του νυμφώνος Δημάρχου. Διότι
καλά αν βγει αυτός που ψήφισες αν όμως δε βγει; Με τι μούτρα να πας  να του πεις διόρισέ μου το παιδί νεκροθάφτη
   Χώρια που είναι 12 υποψήφιοι, επί 240 υποψηφίους ο καθένας έχουμε και λέμε τόσο επί τόσο, 2880 υποψήφιοι. Άντε να βρεις άκρη που και μόνο να διαβάζεις τα ονόματα,  θέλεις ολόκληρη μέρα και αν προλάβεις!!!
   Και να πεις ότι ζούμε τον παλιό καλό καιρό που έμπαινε ο υποψήφιος  στο καφενείο και κέρναγε καφέ και κουλούρι και έριχνε και δυο τάλιρα  φραγκοδίφραγκα για τη μαρίδα που μαζευότανε απέξω να φωνάζει Εσένα θέλουμε-Εσένα θέλουμε.
    Τι έμεινε τώρα; Τίποτε. Μπαίνει στην καφετέρια κι αντί να κεράσει, ρωτάει, κερνάτε καφέ;
   Πρόσεξε – λέει η Λιλίνα (πτυχίο «ψυχολογία της  επικοινωνίας» με άριστα παρακαλώ )-θέλει να δείξει τάχα, ότι δεν ανήκει  στη μπουρζουαζία, στους λεφτάδες  που λένε, αλλά το παίξει λαός. Σα να λέει  είμαι ένας από εσάς που υποφέρετε, άφραγκος κι εγώ μαζί σας!!!   
   43 στους 100 είναι αναποφάσιστοι. Δηλαδή πότε θα αποφασίσουν;  Πίσω από το παραβάν μετρώντας πόσα  είναι πεταμένα και άρα  δε βγαίνει ο τάδε  ας ψηφίσουμε τον δείνα ή τη δείνα, να είμαστε με τον καδή γενιά;
   -Τι θα πει αναποφάσιστος –ρωτάει ο πιτσιρικάς.
  Αναποφάσιστος είναι αυτός που δεν μπορεί να πάρει μια οριστική απόφαση και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτό ή το άλλο ή το πιο πέρα, γαλάζιο ή πράσινο ή μαβί ή κατακόκκινο που τραγούδαγε ο φίλος μου ο κομισάριος επί πατερούλη Στάλιν και μας έκανε καθοδήγηση, γιατί το κόκκινο είναι καλύτερο από το μπλε και με έβαζε να το τραγουδάω στο σπίτι «κόκκινο γλυκό μου χρώμα είσαι του λαού το κόμμα και όποιος εναντίον πάει το κεφάλι του θα φάει» για να τσαντίσει τον πατέρα μου που τον είχε άχτι, γιατί δεινός ταβλαδόρος ο συγχωρεμένος τον έπαιρνε διπλό!
     Να του πεις με ορμήνεψε μια μέρα ο πατέρας μου ότι το κόκκινο θυμίζει αίμα.
  -Ενώ το γαλάζιο θυμίζει πτώμα, που έχουν μπλαβίσει τα νύχια του απάντησε ο άλλος.
   Αναποφάσιστος λοιπόν στα λεξικά  καταχωρείται αυτός που φοβάται μη βρεθεί στην αντίπερα όχθη και μετράει και ξαναμετράει και μας παίρνει όλους στο λαιμό του, γιατί δεν ψηφίζει κατά το πιστεύω του, αλλά κατά το εκάστοτε συμφέρον του. Αυτός που  από χαρακτήρα  διστάζει να παίρνει αποφασίσεις  και ταλαιπωρεί και εαυτόν και τους άλλους (Μπαμινώτης )
  Όμως ο πιτσιρικάς μου, επιμένει. Δεν μπορώ να καταλάβω λέει, αυτοί οι αναποφάσιστοι 4 ολόκληρα χρόνια, δεν είδαν, δεν κατάλαβαν, δεν γνώρισαν πρόσωπα και πράγματα και τώρα θα αποφασίσουν αν η προηγούμενη Δημαρχία ήταν καλή ή όχι; Τέσσερα ολόκληρα χρόνια δε δοκίμασαν τη Δημοτική αρχή και θα αποφασίσουν πίσω από το παραβάν αν η Πάτρα είναι καλύτερη από ότι ήταν 4 χρόνια πριν, ή χειρότερη; Που ήταν; Δε ζούσαν στην πόλη αυτή, ώστε να έχουν διαμορφώσει άποψη και θα τη διαμορφώσουν αυτή τη στιγμή; Όλοι αυτοί που κυβερνούσαν τον Δήμο είτε Δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχοι, είτε  Δημοτικοί Σύμβουλοι ,  από τη συμπολίτευση έως την αντιπολίτευση ήταν και στην τετραετία που πέρασε οι περισσότεροι όταν έπαιρναν αποφάσεις ή όταν απέρριπταν, άρα έχουν δώσει δείγμα γραφής, καλό ή  λάθος. Πως γίνεται να υπάρχουν αναποφάσιστοι. Μήπως θα έπρεπε να λέμε για καιροσκόπους.
 Καιροσκόπους; Αχ αυτά τα παιδιά πως  από τόσο μικρά απόχτησαν τέτοια κρίση και βλέπουν τα πράγματα καθαρότερα από μας.
  Έχεις δίκιο αγόρι μου Καιροσκόποι είναι η  σωστή λέξη και όχι αναποφάσιστοι.
                                       Σταυρος Ιντζεγιαννης

ΥΓ.             ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
   Ο Σταύρος  Ιντζεγιάννης καλεί τους  φίλους και αναγνώστες της «Γνώμης» στην ομιλία του για τον εορτασμό της  παγκόσμιας ημέρας προς τιμή της μητέρας. Θέμα του « Η Μητέρα  διαμέσου των αιώνων και  στη σύγχρονη εποχή» στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης την Παρασκευή  που μας έρχεται 9 του μήνα. Στις 7 μ.μ.
  Η ομιλία  εντάσσεται στα πλαίσια των φιλολογικών βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν/Δ Ελλάδος και συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το «Λύκειο Ελληνίδων –Παράτημα Πατρών» και τον «Σύλλογο προστασίας του αγέννητου παιδιού»  Σ.Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια: