Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΓΝΩΜΗ

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   ΕΝΑ ΚΛΙΚ !
   Ηλεκτρονικά υποβάλλονται  από φέτος οι δηλώσεις της εφορίας.
    Μέγας ει κύριε και θαυμαστός ο άνθρωπός σου. Θαυμαστός και αχόρταγος, Να μάθει, να προχωρήσει, να τελειοποιήσει. Να βρει καινούργιους τρόπους για να κάνει τη ζωή του πιο άνετη ή τάχα πιο πολύπλοκη, πιο δύσκολη; Κάθε μέρα  κάτι καινούργιο έρχεται να προσθέσει στη ζωή μας μια συσκευή, ένα πλήκτρο, μια οθόνη που μπορεί να σε διευκολύνει σε ένα σωρό πράγματα, αλλά και να σε κατατρομάξει ή να σε προβληματίσει. Μπορεί και να σου κάνει τα εύκολα, τα αυτονόητα , περίπλοκα. Τελικά τι είναι η τεχνολογία, υπηρέτης ή δυνάστης;
   Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι Κινέζοι επιστήμονες προτείνουν  να τοποθετείται από τη γέννησή του στον άνθρωπο υποδερμικά ένα τσιπάκι με το οποίο κάθε στιγμή θα προσδιορίζεται το στίγμα του ώστε να  ξέρουν οι δικοί σου ή όποιος άλλος ( για παράδειγμα η αστυνομία, η εφορία, η τράπεζα, το κόμμα, τα παιδιά σου, η πεθερά σου, η γυναίκα σου) όλοι αυτοί οι γκαουλάιτερ που διευθύνουν και καταδυναστεύουν τη ζωή μας, που βρίσκεσαι.
 -Που είσαι αγάπη μου;
  -Στο σούπερ μάρκετ χαρά μου.
-Δεν τ`αφήνεις αυτά  σαρδανάπαλε. Αφού σε βλέπω στην παραλία στα Ροϊτικα μ`εκείνο το καθίκι τη Ρουμάνα που κάνει μασάζ στον παππού. Έλα στο σπίτι και τα λέμε!!!
   Η σχετική εφεύρεση έρχεται σαν αντίδοτο  κατά της άνοιας –λένε-που τα τελευταία χρόνια βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους και η οποία  οφείλεται κατά πολύ στη  σύγχρονη ζωή, η οποία φόρτωσε  τον άνθρωπο με υπερβολικά προβλήματα και άγχος. Δηλαδή να μη τολμάς να κάνεις βήμα, φακελωμένος  δια βίου με την κάθε μία ή τον καθένα που διαθέτει ένα κινητό και με ένα κλικ να σε βρίσκει, ακόμη  και να σε βλέπει – λένε- στην οθόνη. Μη χειρότερα.
   Και δεν είναι το μόνο. Τα τεχνητά μέλη, πόδια, χέρια, καρδιά , συκώτι, νεφρά και ότι βάλλει ο νους του ανθρώπου αντικαθιστούν ολοένα και πιο πολύ τα πραγματικά. Ακόμη και το δέρμα. Μπορεί να σου βάλουν από…φίδι να το αλλάζεις χειμώνα καλοκαίρι ή από γουρούνι –αυτός είναι χοντρόπετσος  δεν το έχετε ακούσει. Θα κυριολεκτείς. Ακόμη – λένε- υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί πλαστικό …(διαγράφεται μία λέξη ιδιαζόντως άσεμνη) με το οποίο θα βρίσκεις τον δρόμο  για τον παράδεισο που έχασες μόλις πάτησες τα 70 και ξέχασες τι γεύση έχει ο απαγορευμένος καρπός. Τώρα, αν θα μπορείς και να… ξαναδαγκώσεις αυτό είναι άλλη ιστορία. Εξαρτάται αν έχεις  δόντια ή… μασέλες
  Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν με διαστημική ταχύτητα. Σκέψου δηλαδή να πεθάνεις και να σε ρωτάει η χήρα σου : Που βρίσκεσαι; Πως είναι στον   Παράδεισο Χαραλάμπη μου;
  -Ποιόν παράδεισο; Στην κόλαση είμαι,18ο υπόγειο, τρίτος φούρνος δεξιά  δεύτερο καζάνι, κάτω από τον κουμπάρο μας τον Φώντα!!!
  Η τεχνολογία απειλεί να κάνει τη ζωή μας  ένα σύστημα εννοιών και συντεταγμένων που θα μας αφαίρεση ακόμη και τον τρόπο να σκεφτόμαστε. Ήδη ένα κλικ στο υπολογιστή ή στο κινητό  και η λύση  βρίσκεται ενώπιον σας. Άχρηστες πια οι εγκυκλοπαίδειες, οι τηλεφωνικοί κατάλογοι, τα τιμολόγια τα αρχεία (από φέτος οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, έχεις δεν έχεις να πληρώσεις 50 ευρώ στον λογιστή .Ακόμη και στις εκλογές. Ηλεκτρονικά θα ψηφίζουμε  σε δυο ή τρία χρόνια)  
 -Που σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης;
 -Πατάς ένα πλήκτρο και σου απαντάει αμέσως : Το 1712 στη ναυμαχία των Πλαταιών!!!
   Ρωτάς: τον υπολογιστή σου: Αγαπώ και τη Λιλίκα που έχει λεφτά αλλά είναι μουρλέντζω και τη Γωγώ που  δεν έχει προίκα άλλα είναι νοικοκυρά. Ποια από τις δύο να παντρευτώ;
 Απάντηση ;Και τις δύο!
  Ζούμε στην εποχή μιας κοσμογονικής αλλαγής, όπου τα πάντα ρυθμίζονται από μια μηχανή, που τα κουμπιά της κρατάνε δύο ή τρεις άνθρωποι και οι οποίοι μέσω της μηχανής επεξεργασίας στοιχείων, διευθύνουν – έστω κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε-τον κόσμο όλο και ρυθμίζουν το μέλλον του πλανήτη. Κάποιος χωρίς όνομα και χωρίς πρόσωπο, κάθεται στην κορυφή της σύγχρονής Βαβέλ, που χτίζουμε άφρονες και ανιστόρητοι, μπροστά στο πληκτρολόγιο και πατάει τα πλήκτρα όπως οι δακτυλογράφοι παλιά τις γραφομηχανές. Δίπλα του ένα πλήκτρο γράφει «Πυρηνικός εξολοθρεμός» Ένα κλικ αρκεί και… τελειώσαμε!!!
                                      Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: