Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΓΝΩΜΗ 21/7/14






                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ 
      ΚΙ ΑΝ ΠΕΙ… ΝΑΙ!

    Πέρασε από το πεζοδρόμιο στητή, αεράτη, λικνιστή πάνω στις  γόβες στιλέτο, σίγουρη για το θαυμασμό που ξεσήκωνε στο πέρασμά της. Μαύρο ρούχο  κοντράστ πάνω σε λευκή επιδερμίδα. Βαθύ ντεκολτέ να δείχνει λίγα και να υπονοεί πολύ περισσότερα και ένα κοντό παντελονάκι επάνω του επάνω και έξω του έξω, να το βλέπεις και να θυμάσαι τις αμαρτίες των 16 χρόνων σου. Λίγο ακόμα και θα αποκάλυπτε τα όσα ο μεν σύζυγος σπανίως βλέπει ο δε εραστής συχνότατα.
    Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου το συμβάν. Συναγερμός  στην καφετέρια .παράτησαν το δίσκο οι σερβιτόροι και στάθηκαν να  θαυμάσουν τα έργα Κυρίου όταν ήταν στα κέφια του. Επαναστάτησαν οι καφέδες και τα τσιγάρα κάηκαν στα δάχτυλα Έμειναν μετέωρες οι συζητήσεις και έτριξαν οστέα τεταπεινωμένα.
   Αχ πως  χτυπά τούτη η καρδιά κι αναφτερά  τώρα στα γεροντάματα –θυμήθηκε τον Μαλακάση ο γερό-Μιχάλης. Να`μουνα νιος και νά `θελε κι αυτή!
   - Δηλαδή τι θά` κανες -το ρίξαμε στην πλάκα.
   Έκλεισε μάτι ο δικός σου πονηρά. Μωρέ ας ήμουνα και θα `βλέπες κάτι κέφια και κάτι ρομάντζες. Τι να κάνω τώρα που η ταυτότητα εννοεί κάθε  τόσο να μου θυμίζει ότι γεννηθείς το 1900…τόσο - μΧ ε;-και άρα  ετών τόσο επί τόσο καλύτερα να πάρεις τα χάπια σου παρά να ματιοτηράς δεξιά-αριστερά. Θες να θυμώσει ο βηματοδότης και να  έχουμε  τρεχάματα!
   Θυμήθηκα τον Παμίνο που είχε καταφέρει μια συνάδελφο του γραφείου και πήγε σπίτι της, για δείπνο… « εργασίας»καθώς  διηγείτο. Όπου επάνω που πήγαν να ξαπλώσουν του φέρνει η τύπισσα το πιεσόμετρο: Παμίνο μου δε βάζουμε και το πιεσόμετρο  καλύτερα να παρακολουθούμε την πίεσή σου μη  μας βρει κανένα κακό και γίνουμε ρεζίλι!
  Και δεν είναι ό μόνος.: Πήρε μια Βουλγάρα που φύλαγε τη  γυναίκα κάποιου γείτονα και γνωριστήκανε-διηγείται άλλος φίλος- την πήγε στο ξενοδοχείο –πήρε κι ένα βιάγκρα, αλλά κάποια στιγμή τον άκουσε να …αγκομαχάει και του λέει :Θείο δε σε βλέπω, καλά, λαχάνιασες και φοβάμαι Καλύτερα να σταματήσουμε και να φύγω!!!  
    Παλιά  έβλεπες 70μηντάρη και ήταν έτοιμος για… μπαρκάρισμα. Στο ένα χέρι το  κομπολόι ή το μπαστούνι και στο άλλο τα βιβλιάριο υγείας. Στα 60 ο άντρας αποχαιρετούσε την Αλεξάντρεια της ηδονής. Βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα αλλά μόνο… οπιτκώς.. Ο πενηντάρης τραγούδαγε ο μακαρίτης ο Ζαμπέτας είναι ωραίος  σαν εραστής. Αλλά, άλλο να το τραγουδάς κι άλλο να προσπαθείς να το αποδείξεις επί κλίνης. Σαν τους στρατηγούς που κερδίζανε τις μάχες  επί χάρτου και τις χάνανε  στο πεδίο της μάχης;
   Αξονικές… τριαξονικές υπέρηχοι χάπια, βηματοδότες μπαλονάκια γυμναστήρια σάουνες  και κάτι…μασάζ  φροντίζουν να παρατείνουν την ημερομηνία λήξεως ή τουλάχιστον να τη  σκεπάσουν έτσι που να μη φαίνεται, έστω κι αν κοντανασαίνεις  στην ανηφόρα.
  Πήγε στο δικαστήριο η  Ασημίνα να ζητήσει διαζύγιο. Τι να σου πω κυρ Δικαστή μου .Έβλεπα  έναν άντρουκλα δύο μέτρα και  έλεγα  τέλος  πάντων ότι…καταλαβαίνεις τώρα. Αλλά άλλο να φαντάζεσαι, άλλο να υποθέτεις κι άλλο να σου προκύπτει. Ούτε 12 χρονών. Με  εννοείς. Σκουλικάκι σου λέω. Πως να βγάλω τη ζωή πέρα η καψερή .Να σας δείξει αν δε με πιστεύετε. Χαμός στο δικαστήριο μέχρι που ο πρόεδρος  απείλησε να διατάξει εκκένωση της αιθούσης  για να πάψουν τα γέλια.
  Ανεβασμένο το βιοτικό και το πνευματικό επίπεδο, σήμερα κρατάνε  τον άνθρωπο σε εγρήγορση, αλλά το μυστικό είναι- επιμένει γνωστός γιατρός- να ζεις σύμφωνα με την ηλικία σου. Άλλωστε κάθε ηλικία έχει τη δική της ομορφιά.
  Το παν – λέει ο Χρηστάρας είναι να μη το βάζεις κάτω. Άλλο να κυκλοφορείς στις καφετέριες κι άλλο να συχνάζεις στα ΚΑΠΗ ή να πηγαίνεις εκδρομή με τη γερουσία. Ό,τι κι αν κουβεντιάσουν αρχίζουν με τη χοληστερίνη και τελειώνουν με τον διαβήτη ,με το ουρικό οξύ ή με το μπάι πας . Σε γερνάνε  μια ώρα αρχήτερα.
   Κουνάει με σημασία το κεφάλι του ο Μεμάς. Καλά τα λες, αλλά το πρόβλημα, δεν είναι τόσο απλό. Ας υποθέσουμε ότι κόλλαγες στον κορίτσαρο που πέρασε και σου έλεγε- πάμε, τι θα `κανες;   Διότι αν σου έλεγε όχι, λίγο το κακό. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Γλίτωσες. Αν όμως σου  έλεγε… ναι; ΑΝ ΠΕΙ, ΝΑΙ-εκεί είναι το πρόβλημα!
                                      Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: