Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΓΝΩΜΗ 7/7/14



                                                         ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ    
       ΖΗΤΕΙΤΑΙ  ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ

    Μήπως ξέρετε να νοικιάζεται καμιά γκαρσονιέρα ;
     Ο άνθρωπος σοβαρός φαινότανε, καλοντυμένος,  αρκετά νέος ακόμη.     Σα δε ντρέπεται μου ψιθύρισε η γυναίκα μου. Να ζητάει γκαρσονιέρα! 
   Ο άνθρωπος σαν να κατάλαβε τις σκέψεις της, βιάστηκε να συμπληρώσει: Ξέρετε πρόκειται για την κόρη μου που θα σπουδάσει στην Πάτρα!
   -Α! Έτσι πες. Διότι γκαρσονιέρα από γκαρσονιέρα διαφέρει. Υπάρχουν οι φοιτητικές αλλά υπάρχουν  και οι ερωτικές. Συχνά και τα δύο μαζί που είναι και προτιμότερες διότι μια και «έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν» γιατί να μην είναι και σε πορτοφόλι ενα; Το αγαθόν μετά του ωφελίμου. Επιστήμη και έρως. Στη μία περίπτωση αποκτάται η γνώση στην άλλη χάνεται η αυτογνωσία.
    Παλιά υπήρχε και μια άλλη κατηγορία. Οι κινητές. Δηλαδή το αυτοκίνητο που εξυπηρετούσε πολλαπλώς τα παράνομα  ζεύγη, αλλά αυτό ανήκε σε μια κατηγορία η οποία περίπου εξέλιπε. Ποια καταδέχεται  να …πηδηχτεί( με το… μπαρδόν) σε ένα αυτοκίνητο έστω και σε Μερσεντές «αυτωμάτικ»!!!Εξ άλλου, πόσο σοβαρός οικογενειάρχης μπορείς να λέγεσαι, αν δεν διαθέτεις και μία…γκαρσονιέρα. Αμέ πω;!!!
    Σπουδαίος ο ρόλος της γκαρσονιέρας στην επιστημονική, οικονομική, κοινωνική αλλά  και …ερωτική ζωή των νεοελλήνων.  Μορφώνει, διαμορφώνει και …παραμορφώνει  την ελληνική οικογένεια!
   Μια άλλη εξ ίσου σπουδαία ιδιότητα μιας γκαρσονιέρας είναι η οικονομική της  απόδοση. Χαρακτηριστικό είναι ότι με αυτή ντύνεται ο ιδιοκτήτης ενώ γδύνεται ο ενοικιαστής. Γύρω στα 200 ευρώ το ενοίκιο.
αν  μάλιστα είναι επιπλωμένη και προσθέσετε κοινόχρηστα, τηλέφωνα, φως νερό, μαζεύονται  350 ίσως και 400  το μήνα αν είναι μικρή η πολυκατοικία όπου τα κοινόχρηστα είναι πολλά
    Διαμαρτύρεται ο πάτερ φαμίλιας :Πώς να βγούμε;
    Λάθος. Το πρόβλημα είναι πώς να …μπούμε.
   Κάπου δυο χιλιάδες φοιτητές προσπαθούν να βολευτούν, Από αυτούς οι μισοί είτε είναι ντόπιοι, είτε έχουν συγγενικά σπίτια ή θα συστεγαστούν με άλλους ήδη φοιτητές. Οι υπόλοιποι παίρνουν τους δρόμους. Χτυπώντας κουδούνια ή ψάχνοντας στις μικρές αγγελίες : Ζητείται γκαρσονιέρα.
    Και δεν είναι μόνο να βρεις. Το βασικό είναι να αρέσει στη μαμά που έχει τον πρώτο λόγο ενώ το δεύτερο τον έχει η κόρη ή ο γιος –φοιτητής.
 Εκείνος που δεν του πέφτει λόγος είναι ο μπαμπάς. Αυτός καλείται μόνο να υπογράψει τα συμβόλαια του ενοικίου. Και να πληρώσει βέβαια. Ασυζητητί !
   Η διαφορά ανάμεσα σε μία φοιτητική γκαρσονιέρα και σε μία ερωτική είναι ότι η πρώτη έχει φως ενώ η άλλη ημίφως. Η μία ενοικιάζεται για τα σπουδή του νόμου ενώ η άλλη για τη σπουδή της… παρανομίας. Η μία στηρίζεται στη λογική η άλλη στον παραλογισμό. Ακόμη μια διαφορά. Η μία διευκολύνει το γιο ή την κόρη ,η άλλη τον…μπαμπά. Ή και τη μαμά αναλόγως. Θα θυμάστε την περίπτωση της Λάρισας, όπου η κυρία του…κυρίου βούταγε τα κλειδιά και τη χρησιμοποιούσε κι αυτή για τις δικές της ανάγκες.. Βλέπετε ζούμε στην εποχή όπου σηκώθηκαν τα πόδια και βαράνε το κεφάλι. Κοινό σημείο, ότι και στις δύο περιπτώσεις πληρώνει ο σύζυγος είτε τοπικά είτε… μετωπικά .Ένα άλλο κοινό σημείο είναι ότι και οι δύο κλειδώνονται καλά .Η πρώτη για την ησυχία του φοιτητή η άλλη για την ανησυχία των εραστών. Μικρές ιστορίες , μικρές αγωνίες.
   Ζητείται γκαρσονιέρα. Γέμισε κόσμο – γονείς και φοιτητούδια η Πάτρα που παίρνουν σβάρνα τις πόρτες. Μαμά – μπαμπάς  και γιος ή κόρη Η τυπική ελληνική οικογένεια που φροντίζει, όπως θα κάναμε –ή  κάναμε κάποτε όλοι μας- για τη φοιτητική  εγκατάσταση του παιδιού της. Και είναι πραγματικά ευλογία Θεού το Πανεπιστήμιό μας  που έχει εξελιχθεί σε ένα  από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα της χώρας. Το σκέφτεστε να μη το είχαμε; Το πανεπιστήμιο –κυρίως-αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, συντηρούν την Πάτρα Κάποτε είχαμε το στρατό. Τότε που το ΚΕΤΕΣ -έτσι το λέγανε- είχε χίλιους  τόσους στρατιώτες και τι αγώνες κάναμε, όσοι θυμούνται, για να μη φύγει!
   Ζητείται γκαρσονιέρα.Συνήθως η μαμά που προηγείται με το σημείωμα, όπου έχει σημειώσει ένα σωρό τηλέφωνα από αυτά που βρίσκονται κολλημένα στις κολώνες ή στις στάσεις του λεωφορείου. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα κ.τ.λ  
  Ένα μικρό πρόβλημα κι αυτό για την ελληνική οικογένεια όπου η γκαρσονιέρα παίζει πάντοτε καθοριστικό ρόλο. Είτε  διευκολύνοντας τη σπουδή, είτε διευκολύνοντας τον έρωτα. μα πάντα προβληματίζοντας  οικονομικά.
  Μήπως νοικιάζετε καμιά γκαρσονιέρα ;
                              Στ Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: