Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΓΝΟΜΗ 15/12/14



                                            ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ

    Πόσο κοστίζει η ζωή στη Δύση στην Ανατολή;
  
   Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός κι ας ελπίσουμε ότι τελικά θα αποκατασταθεί η υγεία του. Δεν παίζεις με τη ζωή ενός  ανθρώπου, όσο κι αν αυτός παίζει με τη ζωή των άλλων.! Πάντα υπάρχει η ελπίδα ότι με την παιδεία- καθώς τη διεκδικεί ο Ρωμανός-μπορεί να ξαναγυρίσει και να κερδίσει το μέλλον του στην κοινωνία. Ελάχιστοι άνθρωποι γεννιούνται με γονίδια αναρχικού ή τρομοκράτη ή απατεώνα. Οι περισσότεροι είναι αποτελέσματα της κοινωνίας που απορρίπτει ή επιβραβεύει. Που διαχωρίζει πλούσιους και φτωχούς. Δίκαιους και αδικημένους. Άρχοντες και πληβείους. Η λύση στην περίπτωση του Ρωμανού, βρέθηκε ευτυχώς, με το να φορά το ειδικό ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα προδίδει τη θέση του σε κάθε στιγμή. Δεν ξέρω πως γίνεται, αλλά γνωστή μου κυρία, ψάχνει να αγοράσει ένα τέτοιο, για  το σύζυγό της, που γι αλλού ξεκινάει και …αλλού βρίσκεται!!!
  Βραχιόλια υπάρχουν φυσικά πολλών ειδών Στην αργκό  βραχιόλια σημαίνει χειροπέδες. Στην κοινωνία κοσμήματα. Χρυσά ή ασημένια, ψεύτικα ή αληθινά  ή και …μπακιρένια από αυτά που πουλάνε στη λαϊκή αγορά ένα τάλιρο το ένα και παίρνεις δύο, για να χαρίσεις ένα στη γυναίκα σου και ένα στην πεθερά σου μέρες  Χριστουγέννων που έρχονται διότι …ψυχή έχουν κι αυτές, άσε που όσο μεγαλώνουμε τις έχουμε ανάγκη! Φέρε μου ασπιρίνη, βάλε μου κομπρέσα ζέστανε το νερό να κάνω …ποδόλουτρο!!!
  Υπάρχουν βέβαια και άλλα βραχιόλια, αδαμαντοκόλλητα  ή πλατινένια, πανάκριβα, από αυτά που χαρίζεις κατά κανόνα στο…αίσθημά σου!
   Ίσως οι παλαιότεροι θυμάστε τη μεγάλη κατάχρηση, που είχε κάνει ο αρχιλογιστής μεγάλης Πατραϊκής βιομηχανίας-κλειστής από χρόνια-ύψους 12 εκατομμυρίων, γύρω στο 1955-60 νομίζω και στη δίκη που ακολούθησε, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλο μέρος είχε ξοδευτεί για δώρα, σε ντίβα του ελαφρού μουσικού θεάτρου που υπάρχει και εμφανίζεται μέχρι σήμερα και…σκίζει παρά τα χρόνια της!!!
   Μάρτυρας ο κοσμηματοπώλης από τον οποίον είχε αγοράσει ο καταχραστής το μονόπετρο των 3 εκατομμυρίων –τότε –δραχμών που το χάρισε στην λαμπερή ερωμένη του (και μεταξύ μας χαλάλι της ) !
 - Και που ξέρετε  εσείς σε ποια το χάρισε –ρώτησε ο επί της έδρας εισαγγελεύς. Μπορεί να το αγόρασε για τη γυναίκα του.
  Απάντηση του κοσμηματοπώλη; Εκ πείρας γνωρίζω κύριε εισαγγελεύ, ότι τόσο ακριβά δώρα, δεν τα κάνουν στη γυναίκα τους !!!
   Δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι το ηλεκτρονικό βραχιόλι, αλλά από ότι διαβάζω στο διαδίκτυο, από την ώρα που μαθεύτηκε ότι υπάρχει τέτοιο εργαλείο, έχει μεγάλη ζήτηση, κυρίως από τις παντρεμένες, που επιμένουν να το φορέσουν στον σύζυγο τους, για να ξέρουν  σε κάθε στιγμή που βρίσκεται «…ο Γιώργος, ο πονηρός, που από τις έντεκα και μπρος, κυκλοφοράει σα γαμπρός» που τραγούδαγε ο Γιάννης Καλατζής, αν θυμάστε.
    Σα να μη μας έφταναν τα τάμπλετ που σε δείχνουν σε κάθε στιγμή
μας πρόκυψε και άλλο ηλεκτρονικό φακέλωμα.
   -Που είσαι Αριστείδη;
   - Στο σούπερ μάρκετ αγάπη μου, να αγοράσω μπέιμυ λίνο για τη …μαμά σου.
   -Δεν τα αφήνεις αυτά, αφού σε βλέπω στο βραχιολάκι, στην καφετέρια στην  Ρήγα Φεραίου  με εκείνη την ξανθιά, που αν την πετύχω  στο δρόμο θα την ξεμαλλιάσω!
    Άντε με τέτοιες συνθήκες να δεις προκοπή!!!
  Ομολογώ ότι έχω τις απορίες μου - και όχι ως σύζυγος, μην πάει ο νους σας στο πονηρό-αλλά  αυτός που το φοράει, δεν μπορεί τάχα σε κάθε στιγμή να το  βγάλει για δέκα λεπτά –έκανα μπάνιο κυρ αστυνόμε !-να κάνει μια ληστεία και να το ξαναφορέσει;
   Βέβαια υποθέτω ότι θα το φοράνε σε περιπτώσεις ήσσονος σημασίας και όχι σε βαρυποινίτες που εκτίουν ποινή επειδή …έδειραν την πεθερά τους. Από το να παρουσιάζεσαι κάθε δεκαπέντε στο τμήμα για χρέη στην εφορία ή στο ΤΕΒΕ καλλίτερη λύση είναι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι και μακάρι να αποδειχθεί ότι θα βοηθήσει τους φυλακισμένους να διεκδικήσουν ελεύθεροι- έστω και με αυτό τον τρόπο - μια  θέση και πάλι στην κοινωνία.
                              Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: