Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΓΝΩΜΗ

        Εν κατακλειδι
  
 ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΧΥΔΗΝ ΟΧΛΟΣ
  
   Κύριε –Κύριε επίβλεψον  εξ ουρανού και ίδε και ρίξε φωτιά να μας κάψεις να γλιτώσουμε γιατί δεν υπάρχει σωτηρία! 
    Πέμπτη πρωί, ώρα 7 και έξω από την τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) Αγίου Αλεξίου υπάρχει μια ουρά …μπουλουκιδόν –-  που περιμένει από όρθρου βαθέως –από τις 6 και μισή είμαι εδώ λέει κάποιος- να πληρωθούν για να πληρώσουν τον ΕΜΦΙΑ που λήγει και «άσε μη τρέχουμε στην εφορία και πληρώνουμε και… κερατιάτικα» Βλαστημάει ο ένας, αγανακτεί ο άλλος , καταριέται ο τρίτος και φασκελώνει ο τέταρτος. Δημόσιοι υπάλληλοι, ΙΚΑ- συνταξιούχοι εκ περάτων συναθροισθέντες εθάδε, όλοι μαζί την ίδια μέρα. Με το ένα χέρι να πάρεις τη σύνταξη και με το άλλο να πληρώσεις τη δόση του δανείου και το ενοίκιο ( ΕΜΦΙΑ) για το σπίτι που μένεις ιδιοκατοίκηση «που να μην έσωνα να το έφτιαχνα- λέει κάποιος από τη…σύναξη. Είπαμε να γλιτώσουμε  από το ενοίκιο και πληρώνουμε τώρα διπλά και το δάνειο και την ιδιοκατοίκηση»    
  Διάλογοι μοναδικής  αβρότητας :  Κάνε πιο πέρα κυρά μου –ήρθες τελευταία και θες να μπεις πρώτη !
  - Κυρά  να πεις τη γυναίκα σου!
  - Τη γυναίκα μου τη λέω κυρά μου, γιατί είναι κυρά μου. Εσένα πως να σε πω Μαντάμ ντε Πομπαντούρ;
  Θα μπορούσε όλα αυτά να αποφεύγονται αν ο ΕΜΦΙΑ έληγε δυο τρεις μέρες μετά το τέλος του μηνός ώστε να έχουμε πληρωθεί για να…πληρώσουμε. Θα μπορούσε  όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί να δεν πληρωνόντανε όλοι την ίδια μέρα αλλά κλιμακωτά όπως γινότανε παλαιά. Άλλη μέρα οι του Δημοσίου, άλλη μέρα του ΙΚΑ. Θα μπορούσε ακόμη να αποφεύγεται αυτή  η μπουλουκιδόν  αναμονή αν η τράπεζα  ενδιαφερότανε λίγο για τους πελάτες της και πλήρωνε την υπερωρία ενός υπαλλήλου ώστε να πηγαίνει από τις 7 το πρωί και να μοιράζει δελτία προτεραιότητος ώστε αντί να περιμένεις μέσα στο κρύο και να βλαστημάς να πας στο σπίτι σου και να γυρίσεις στις 8 που ανοίγουν τα γκισέ, αλλά ποιός ενδιαφέρεται για τον χύδην όχλο; Άσε τους να περιμένουν.
   Διαπληκτίζονται, στριμώχνονται, βρίζονται άλλοι δυνατά άλλοι σότο βότσε κι ανάμεσα-ανάμεσα να και το πολιτικό: Εσύ τους ψήφισες.
  -Και ποιόν άλλον να ψηφίσω. Τον….
    Και κοντά σε όλα αυτά έχουμε  και τον πιλότο: Έλληνες το κεφάλι ψηλά!
   Ψηλά κοιτάμε έτσι κι αλλιώς, όχι  από υπερηφάνεια αλλά
καρτερώντας την εξ ύψους βοήθεια: Παναγιά μου βάλε το χέρι σου να μη μου έχουν κόψει κι άλλο το αναπηρικό επίδομα!
  «Μα η εικών ακούει σοβαρή και λυπημένη, ξέροντας πως δε θα έρθει…η βοήθεια που περιμένει» γράφει ο Καβάφης!
   Που να πρωτοδώσω κλαψουρίζει μια γυναικούλα. Φέρε ο ένας, φέρε ο άλλος ακόμα και ο υπουργός φέρε λέει για το καλό σου. Με ένα χέρι απλωμένο  γύρω-γύρω όλοι και όλοι… για το καλό μου !!!
  Έχεις  εισόδημα –λέει ο Υπουργός  άρα θα πληρώσεις ΕΜΦΙΑ. Επειδή, γιατί, διότι!!!
    Ποιο εισόδημα; Το καλύβι που μας άφησε ο θείος ο Βρασίδας έξω από το χωριό ή το  μαντρί που έχει απομείνει λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμένοι και το οποίο μοιραστήκαμε εξ αδιαιρέτου  7  κληρονόμοι μαζί με τρία γίδια και 6 κοτόπουλα. Ή τη θεία που 295 ημέρες την ξενυχτάμε πρωί βράδι, βρέξει χιονίσει για να κληρονομήσουμε δύο νυχτικά και τρία σώβρακα παλαιού τύπου από εκείνα με το λάστιχο γύρω στα μπατζάκια τους και δυο βέρες ψεύτικες  μπακιρένιες. Μία δική της και μία του μακαρίτη του Θωμά που είχε χάσει τις χρυσές στην πρέφα και πήρε δυο ψεύτικες από το περίπτερο. Λες και καταλάβαινε η Μαριγώ  τη διαφορά;
   Δε θα λαμβάνονται υπ όψιν τα αναπηρικά  επιδόματα – λέει ο ένας. Θα λαμβάνονται λέει ο άλλος. Μπαλάκι ο συνταξιούχος θυμίζει πινκ-πονκ. Ο ένας τον πετάει στο άλλον. Ποιος θα χτυπήσει δυνατότερα.
   Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι αλλά και οι μισθωτοί που κοιμούνται υπάλληλοι και μπορεί να ξυπνήσουν άνεργοι
  Φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν ούτε τους μεγαλοσυνταξιούχους, ούτε τους επώνυμους  ή τους …«κάποιους αλλά όλους αυτούς τους χαμηλοχαμηλούς που περιμένουν πως και τι να πάει ο μήνας 30 για να πληρωθούν και που τα λεξικά τους χαρακτηρίζουν ως… ο αξιότιμος χύδην όχλος
                              Σταύρος Ιντζεγιαννης




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: