Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΓΝΩΜΗ 30/1/15



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ΄
 Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΙ ΑΝ ΦΛΕΒΙΣΕΙ
  Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει λέει ο λαός .Τώρα τι είδους καλοκαιριάτικη μυρωδιά που το μετεωρολογικό προβλέπει για τις επόμενες μέρες τον κακό μας τον καιρό. ( Ορκίζομαι στην τιμή και στην  συνείδησή μου ότι αυτό δεν κρύβει καμία  αιχμή για το κυβερνητικό πρόγραμμα πολύ περισσότερο που τα Χριστούγεννα θα πάρω 13η σύνταξη γι αυτό κι ανάβω κεριά και λιβάνια να ζω κι εγώ και να`ναι στη θέση του κι o κ. Στρατούλης)                                                                                 Με κακές προθέσεις μπήκε ο …κουτσός με τις 28 ημέρες του. Κουτσοφλέβαρο τον έχει βαφτίσει ο λαός αλλά το ότι η μέρα μεγαλώνει  σε προδιαθέτει ψυχολογικά κυρίως για το καλοκαίρι που έρχεται.
    Από πολιτική  άποψη το ντέρμπυ Ελπίδα – φόβος έληξε με 1-0 και η ομάδα της Ελπίδας με κόουτς τον Άλέξη με τα πολύχρωμα σωβρακάκια πήρε το πρωτάθλημα από τον παλαιό του κάτοχο τον  Αντώνη με τις γαλάζιες φανέλες και τα πράσινα σώβρακα σε ένα γήπεδο που παρά τις κραυγές και τα πυροτεχνήματα δεν απειλήθηκαν επεισόδια. ( κακώς κατά τα γνώμη μου διότι κάπως έτσι  χάνονται τα αγνά ημών ήθη και έθιμα)  Όπως εξήγησε αρμόδιος κυβερνητικός παράγων οι εξαγγελίες του κυβερνητικού προγράμματος δεν έχουν σχέση με το ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της αποκριάς και των μασκαράδων  ούτε με το ότι ο Φεβρουάριος έχει σχέση με τη Σαρακοστή δηλαδή όχι απλώς λιτότητα αλλά νηστεία από εδώ και πέρα, αλλά με το ότι ο Φεβρουάριος  προέρχεται από το λατινικό ρήμα februum που σημαίνει εξαγνίζω γι` αυτό και η Ελλάδα θα ζητήσει …«εξάγνιση» για τα μέχρι τώρα χρέη της  προκειμένου να ξαναρχίσει να δανείζεται από την αρχή. Εξάλλου οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες  διαβεβαίωσαν τον κ Σούλτς και τον κ Νταϊσεμπλούμ  ότι την καθαρά Δευτέρα πετάμε μόνο χαρταετούς και όχι το κυβερνητικό πρόγραμμα, που μένει σταθερά προσγειωμένο με τον Βαρουφάκη  να βαστάει σταθερά –για την ώρα – την καλούμπα.
    Για τη λαογραφία μας να θυμίσουμε ότι ο Φλεβάρης έχει 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα, κάθε τέσσερα χρόνια (χρονολογίες που διαιρούνται ακριβώς με το 4, όπως 2008, 2012, 2016 αλλά όχι και το 2021 που ζητάει η Μέρκελ. Έλεος .Μπορεί να χτίζουμε την Ελλάδα για τα παιδιά μας αλλά δικαιώματα έχουμε και όσοι πατήσαμε… τα 99)
  Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων ετών, ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη. Ο Σωσιγένης, βασισμένος στους υπολογισμούς του Ίππαρχου, πατέρα της αστρονομίας (ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό ή τροπικό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,242 ημέρες), θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη πριν από τις των καλένδες του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα bissxtus = δις έκτος και το έτος «δίσεκτο».

   Η παρανόηση του λαού ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» («κι αν έρθουν χρόνια δίσεχτα πέσουν καιροί οργισμένοι»  λέει ο Παλαμάς στους «Πατέρες», ίσως να προέρχεται από τη λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το μόριο «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας, της δυσκολίας, της κακής καταστάσεως ή του απευκταίου αποτελέσματος

   Εξάλλου από ότι ψιθυρίζετε στα παραπολιτικά πηγαδάκια ανησυχεί ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ το γεγονός  ότι τον Φεβρουάριο αρχίζουν και τα ψυχοσάββατα που οι ψυχές ανεβαίνουν από τον κάτω κόσμο και συγχρωτίζονται με τους ζωντανούς και υπάρχει φόβος να εμφανιστεί ο Αντρέας και να πάρει με ένα κοντόξυλο και Βενιζέλο και Γιωργάκη γιατί πήραν το κόμμα του και το κατάντησαν… απόκομμα!!!

     Σταύρος Ιντζεγιάννης

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: