Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 28/2/14




                                                  ΚΑΘ ΟΔΟΝ
    ΑΣΠΙΛΕ ΑΜΌΛΥΝΤΕ ΑΦΘΟΡΕ ΆΧΡΑΝΤΕ

   Ο Μητσος ο Κατσάνος όρμισε μέσα στην εκκλησία , έριξε μια ματιά τριγύρω αλαφιασμένος  σα να `ψαχνε κάπου να κρυφτεί και μετά έσπρωξε την πόρτα του Ιερού και χώθηκε μέσα.
    -Παπά – Γιώργη σώσε με με  κυνηγάνε οι Γερμανοι. Θα με σκοτώσουν.
    -Τι έκανες ευλογημένε μου
    -Άστα παπά μου δεν είναι ώρα. Μόνο κρύψε με. Στο Θεό που λειτουργείς κινδυνεύουν πολλοί.. Κρύψε με.
   Έξω ο Θωμάς ο ψάλτης έψελνε Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια
   -Να μπω κάτω από την Αγία Τράπεζα
 -Δεν είναι κρυψώνας εκεί θα σε βρουν  αμέσως Έξυσε το κούτελό του ο παπάς και σα να του ήρθε εξ ουρανού φώτιση ξεκρέμασε το ράσο του από τον καλόγερο. Φόρεσέ το είπε και βγες να πεις το Άσπιλε Αμόλυντε
 - Δεν το ξέρω παπά μου.
 Πάρε το βιβλίο να το διαβάσεις, όσο μπορείς πιο καθαρά και πιο αργά. Να μη τρέμεις, Θα σε βοηθήσει η Παναγία. Βγήκε από το αριστερό βημόθυρο κάτι είπε του ψάλτη κι εκείνος πηδώντας «το πάτερ ημών»  έφτασε στο άσπιλε.
   Μόλις που πρόλαβε. Ένας Γερμανός  αξιωματικός με τρεις οπλισμένους στρατιώτες μπήκαν  στην εκκλησία, σπρώχνοντας τον κόσμου που ήταν στην είσοδο, αδιαφορώντας για τη λειτουργία. Παραμέρισε κάποιους, στα στασίδια έψαξε στο παγκάρι ρίχνοντας άγρια βλέμματα παντού και μετά βάλθηκε να ψάχνει και στη μεριά των γυναικών.
   Ο Μήτσος ο Κατσάνος τυλιγμένος στο ράσο του παπά Γιώργη συνέχιζε την ανάγνωση. « Η Θεόν λόγον τοις ανθρώποις τη παραδόξω σου κυήσει ενώσασα και την απωσθείσαν φύσην του γένους ημών τοις Ουρανίου συνάψασα…»
     Ο Γερμανός έδωσε μια σπρωξιά στην πόρτα του ιερού και μπήκε μέσα .Κάτι γαύγισε στον παπά Γιώργη απειλητικά κι άρχισε να ψάχνει παντού σηκώνοντας ως και το σκέπασμα της Αγίας Τράπεζας. Φτωχική η εκκλησία  ακόμη φτωχικότερο και το ιερό της
    Κάτι μουρμούρισε και ξαναβγήκε έξω.  Έριξε μια ματιά από το ύψος του ιερού στο εκκλησίασμα και σαν κάτι να μην του πήγαινε καλά πλησίασε  προς τον Κατσάνο  που εξακολουθούσε να διαβάζει.
 « Αλλ` ως του φιλανθρώπου Θεού μήτηρ φιλανθρώπως σπλαχνίσθητι επ΄εμοί τω αμαρτωλώ…»
   Έβαλε το μαστίγιό του κάτω από πηγούνι του να του σηκώσει το κεφάλι και μισοέκλεισε τα μάτια να τον δει καλλίτερα
  Εκείνη τη στιγμή ένα γυναικείο χέρι μπήκε μπροστά στα μάτια του και τα πάντα  θόλωσαν. Έκανε να τινάξει το κεφάλι του να διώξει τη θολούρα αλλά τα πάντα μέσα στο Ναό είχαν χαθεί μέσα σε μια ομίχλη.
   Ο Γερμανός έμεινε μια στιγμή αναποφάσιστος και μετά από  κάποιον δισταγμό ξαναεπιχείρησε να δει το πρόσωπο του  Μήτσου. Αλλά και πάλι εκείνο το χέρι του`φραξε τα μάτια. Ο ναός είχε γεμίσει σκιές.
 Γύρισε να φύγει .Αλλά λες και άλλαξε γνώμη έκανε νόημα  στους στρατιώτες του και άρπαξαν δυο άντρες όμηρους-ποιος ξέρει.
 Έγινε ένα σούσουρο στην εκκλησία .Μη –μη φώναξαν μερικοί Δυο γυναίκες άρχισαν τα σκουσμάρια Κάποια παιδιά βάλανε το κλάματα.
   Ο παπά Γιώργης όρμισε από ιερό όπως ήταν με τα άμφια, γονάτισε μπροστά τον Γερμανό και του αγκάλιασε τις μπότες Ύστερα μη ξέροντας πώς να το πει, του άπλωσε τα χέρια του να του φορέσει αυτουνού τις χειροπέδες.
    Για δυο λεπτά έγινε μια σιωπή Ξαφνικά ο Γερμανός ένοιωσε πάλι εκείνο το χέρι πάνω στην καρδιά του, απαλό τρυφερό σα χάδι που είχε χρόνια να το νοιώσει. Έσκυψε σήκωσε τον γέροντα και του φίλησε το χέρι με σεβασμό Πήρε τους στρατιώτες του κι έφυγε
    Ο Μήτσος ο Κατσάνος είχε σταματήσει το άσπιλε  αμόλυντε, άφθορε γιατί τα γράμματα είχαν μουσκέψει από τα δάκρυά του. Ο Θωμάς ο ψάλτης,  μη ξέροντας τι να κάμει χαμένος μέσα στη συγκίνηση της στιγμής που ήταν γεμάτη από τη Θεία Χάρη της, είχε πιάσει ένα σιγανό τεριρέμ που ήταν κάτι σαν ευχαριστήριο δοξολόγημα.
   Ο αγαθός παπά-Γιώργης στάθηκε στην ωραία πύλη και είπε «Παιδιά μου σήμερα η Παναγία μας έβαλε το χέρι της και σωθήκαμε. Ελάτε να ψάλουμε όλοι μαζί « Την ωραότητα της Παρθενίας σου και το  υπέρ λαμπρόν το της αγνοίας σου…»
------------------------    Σαύρος  Ιντζεγιαννης
 Παράκληση
 Ο Σύλλογος Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού διοργανώνει την Παχαλινή της αγορά  (Μπαζάρ) προς ενίσχυση των σκοπών της που καθημερινά και πιο πολύ αυξάνονται. Στην Αγορά Αργύρη από την Πέμπτη 5 Μαρτίου το απόγευμα και από το πρωί συνεχώς όλες τις ημέρες μέχρι την Κυριακή 8 του μηνός  Η παρουσία σας θα μας ενθαρρύνει για τη σνέχιση του έργου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: