Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΓΝΩΜΗ 7/2/14



                                       ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
       ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ

    Τον τελευταίο καιρό το πολιτικό μας λεξιλόγιο πλουτίστηκε με την λέξη κωλοτούμπα που σημαίνει ότι άλλα υποσχέθηκα και άλλα κάνω Κάτι που όμως δεν είναι περίεργο, γιατί όπως έλεγε και ο Oskar Wilnd. Στην πολιτική και στον έρωτα, άλλα λέμε, άλλα εννοούμε και άλλα κάνουμε!
 Η διαφορά είναι ότι στην πολιτική κάνεις πράγματα που δε λες και λες πράγματα που δεν κάνεις. Το αν σε πιστεύουν ή όχι δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αυτών που σε ψηφίζουν. Άλλωστε σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται - λέει ο λαός  με τη  σοφία του. Άλλο το τι θέλεις  και άλλο τι μπορείς και ακόμη άλλο τι σ` αφήνουν να κάνεις!
    Κάθονται δυο γαβριάδες  γύρω στα 13- 14 χρονών στην Πλατεία Όλγας και χαζεύουν ένα κορίτσαρο που περνάει με τα μίνι της και με τα ωραία της τριζάτη και καμαρωτή σαν τσολιάς των ανακτόρων.
  - Ρε συ τη βλέπεις  αυτή, την κάνω δική μου ότι ώρα θέλω.
  -Άντε ρε.
   Σηκώνεται ο τύπος και πάει δίπλα της. Αν σου δώσω χίλια ευρώ κάνουμε έρωτα;
 -Α να χαθείς παλιοαλήτη.
  Προχωράει μερικά βήματα, από πίσω  ο παιδαράς της ξαναλέει « Αν σου δώσω  10 χιλιάδες ευρώ, δέχεσαι;»
  -Τσακίσου παλιόπαιδο μη φωνάξω την αστυνομία.
   Την αφήνει  να κάνει μερικά βήματα ακόμη και της την ξαναπέφτει :Αν σου δώσω 200 χιλιάδες ,δέχεσαι να πλαγιάσουμε :
 -Για στάσου βρε παιδί μου, τη μανία σ`έχει πιάσει- υποχωρεί η τύπισσα. Τέλος πάντων αφού… επιμένεις.
 - Οπότε γυρίζει ο δικός σου και φωνάζει στον άλλον :Τι σου έλεγα Γιάννη, θέληση υπάρχει. Λεφτά μας λείπουν!!!
   Το ανέκδοτο βέβαια δεν έχει σχέση με τα δικά μας πολιτικά συμβαίνοντα, αλλά σαφώς υποδηλοί ότι στη ζωή πολλά πράγματα θέλουμε να κάνουμε, αλλά δε φτάνει να θέλεις, αλλά και να μπορείς – να έχεις τη δυνατότητα. Στην περίπτωσή μας καλό και άγιο το πρόγραμμα-ποιός στραβός δε θέλει το φως του;- αλλά το σπουδαίο είναι να έχεις τη δυνατότητα να το εφαρμόσεις ή να σε αφήνουν οι συνθήκες.
   Κωλοτούμπες σύμφωνα με τα λεξικά της …αγοράς υπάρχουν πολλών ειδών .Οικονομικές, οικογενειακές, πολιτικές και ακόμη και ερωτικές.
  Γύρω στο 82-84 που ο μακαρίτης ο Αντρέας φρόντισε να αποποινικοποιήσει τη μοιχεία, είχε κάνει θραύση στο δικαστήριο όπου μια κυρία μήνυσε τον παντρεμένο, ήδη, εραστή της διότι την …απατούσε
   -Διότι κύριε δικαστά- εξήγησε, το να απατά τη γυναίκα του με εμένα, είναι τέλος πάντων…κατανοητό. Όλοι οι καθώς πρέπει κύριοι έχουν  εκτός από τη γυναίκα τους και μία τρυφερή φίλη να τους ξεκουράζει. Αλλά να απατά και εμένα με άλλη, αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο διάβολος. Έχω άδικό ;
   - Κυρία μου απόρησε ο δικαστής – για το Θεό είναι βέβαιο ότι δεν το θέλει, αλλά ο διάβολος γιατί να έχει αντίρρηση;
   Φυσικά οι διασημότερες κωλοτούμπες έχουν σημειωθεί στην πολιτική, όπου με τον θάνατο των ιδεολογιών, που κατέρρευσαν μαζί με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, έβαλαν την ταφόπετρα στις ιδεολογικές διαμάχες οι οποίες χαρακτήρισαν τον 18ο και 19ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου.
΄ Ας μη ξεχνάμε το άτυχο τέλος που είχαν τα συνθήματα για «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα » που έθρεψαν τις ελπίδες  ενός ολόκληρου κόσμου, καταλήγοντας στην περίφημη κωλοτούμπα του Ναπολέοντα, ο οποίος από Ύπατος, υπερασπιστής τη δημοκρατίας  (Υπατεία 1799-1802)αναγορεύτηκε  Αυτοκράτορας και αιματοκύλησε τον τότε κόσμο
  Αλλά γιατί μιλάμε για ξένους ;Στη μυθολογία μας η μεγαλύτερη Θεϊκή κωλοτούμπα σημειώθηκε όταν ο Απόλλων, ενώ είχε υποσχεθεί στη Θέτιδα ως δώρο του γάμου της με τον Πηλέα, το παιδί που θα γεννήσει να είναι αθάνατο, εν τούτοις στην Τροία  αυτός ο ίδιος ο Απόλλωνας κατέβηκε και βοήθησε τον  Πάρη να σκοτώσει τον Αχιλλέα. Ε, όταν οι θεοί κάνουν τέτοιες κωλοτούμπες τι περιμένεις από τους θνητούς ;
                                   Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: