Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟς 15/5/15





                                                                                         ΚΑΘ ΟΔΟΝ

    H ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

   Παγκόσμια ημέρα της οικογένειας προχθές. 15 Μαϊου. Χρόνια πολλά σε όλους ευχήθηκε η κυρά-Σοφία  η γυναίκα του καφετζή, η οποία δεν είναι μεν δόκιμο μέλος της πρωινής καφενόβιας συνέλευσης, αλλά κατά παράβασιν του κανονισμού που δεν επιτρέπει θηλυκές παρουσίες –ου γαρ έξεστιν Ιουδαίοις  συγχρωτίζεσθαι Σαμαρείτες,- κατά τον συνταξιούχο δάσκαλο της παρέας-της επιτρέπουμε να ρίχνει την κουβεντούλα της  σερβίροντας τον …ερατεινόν-πάλι κατά τον δάσκαλο!
   Οικογένεια –ναι, αλλά ποια οικογένεια, αναρωτήθηκε, -  ο συνταξιούχος κι αυτός, πάλαι ποτέ διατελέσας λαμπαδάριος σε κάποιον Ναό !
 Διότι οικογένειες υπάρχουν πολλές ποικίλων συστάσεων και αποχρώσεων, από τότε που με τη λήξη του πολέμου και την μετακατοχική εποχή, άρχισε ο συναγελασμός -και όχι ο συγχρωτισμός –δίκην άλογων ζώων, με την προηγμένην και περί πολλά τυρβάζουσαν -πλην ηθικής-Ευρώπη (τώρα και πίσω ε;) εσχάτως δε και με την Ασίαν των τουριστών  καλοδεχουμένην  λόγω τουριστικού συναλλάγματος.
   Υπάρχουν επενέβη ο Μητσάρας παλαιός αφισοκολητής  ανανίψας από τότε που του περικόψανε τη σύνταξη (καλή η ιδεολογία αλλά όχι αστεία με τα λεφτά ) και εξήγησε. Υπάρχουν οικογένειες που πήγαν στην εκκλησία και χόρεψαν τον χορό του Ησαϊα δόξη και τιμή και κατά την ωραία παράδοση πάτησε και η νύφη το πόδι του γαμπρού, για να ξέρουμε πιο είναι το αφεντικό από εδώ και πέρα. Ρώτησαν τον Πανάγο ( τον άντρα τον πολλά βαρύ) ποιος κυβερνάει το σπίτι κι απάντησε στρίβοντας το μουστάκι του: Το σπίτι μου το κουμαντάρω εγώ και …ρωτάω τη γυναίκα μου!!!
   Πέρα από αυτή την ορθόδοξη οικογένεια, υπάρχει και αυτή που συστάθηκε στο γραφείο του Δημάρχου (διάβαζε πολιτικός γάμος) ο οποίος μάλιστα κατά την παράδοση,τους ευχήθηκε και καλούς απογόνους αλλά η νύφη απάντησε καμαρώνοντας « το φροντίσαμε  κι αυτό κύριε Δήμαρχε» και γυρίζοντας στον μπόμπιρα που παρακολουθούσε τον γάμο των γονιών του : Κωστάκη δώσε το χέρι σου στον κ Δήμαρχο!!!
   Μια τρίτη κατηγορία  οικογένειας (κατά κατάχρηση του όρου οικογένεια) είναι αυτή η οποία συστάθηκε μερίμνη της προοδευτικής και ρηξικέλευθης κυβερνητικής  απόφασης του υπουργείου παιδείας , (μάλλον παιδειάς)- σε κάποιο συμβολαιογραφείο, όπου το ζεύγος  συνομολόγησε και συναπεδέχθη ότι θα συζούν όποτε τους κάνει κέφι ,δεν θα ανέχονται παρατήρηση για το « που ήσουν , με ποιόν ή με ποια και που κοιμήθηκες το βράδι ή που ξημέρωσες το πρωί και πότε θα ξανάρθεις» και φυσικά θα χωρίζουν με μια απλή  υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 και με το γνήσιο της υπογραφής θεωρημένο από το οικείο αστυνομικό τμήμα. Οίκοθεν νοείται ότι  απαγορεύεται η χρήση του  όρου σύζυγος, διότι  παρεμβαίνει στη προσωπική ελευθερία του ατόμου για την οποία έγιναν αγώνες και αγώνες αλλά θα ονομάζονται σύντροφοι- γιατί όχι και συναγωνιστές ;- αφού περί του κοινού βιοποριστικού αγώνος πρόκειται: Προσωπικά τελείωσε το λογίδριό εισηγητής, το βρίσκω και πιο σωστό.
  «Στα όπλα- στα όπλα, εμπρός στον αγώνα» φώναξε από τον πάγκο του ο Αρίστος ο καφετζής που μόλις άκουσε τη λέξη «συναγωνιστής» θυμήθηκε τη θητεία του στο…αντάρτικο !
  Κάπως έτσι η «συνέλευση» συνεχίστηκε μεταξύ σοβαρού και αστείου χωρίς φυσικά να εξαντληθεί το θέμα, όντως τεράστιο.
  Διότι υπάρχει η πολυτεκνική οικογένεια που όμως γιορτάζεται χωριστά την 2η Κυριακή του Νοεμβρίου εορτή των προστατών τους Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων τους.
   Υπάρχει ακόμη η μονογονεϊκή οικογένεια που αποτελεί πρόβλημα άλυτο αφού είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις αιτίες. Η γυναίκα που έχασε τον σύζυγό της τόσο νωρίς ώστε το παιδί της να μεγαλώσει χωρίς πατέρα ή η  μονογονεϊκη οικογένεια όπου η γυναίκα εν ψυχρώ αποφάσισε να κάνει  παιδί με έναν οποιονδήποτε για να έχει ένα παιδί έστω χωρίς πατέρα ή που το παιδί είναι αποτέλεσμα μιας βραδιάς μέθης ή αφροσύνης .Στην περίπτωση αυτή η πολιτεία  έχει θεσπίσει ευεργετικά μέτρα προστασίας και βοήθειας και σωστά βεβαίως, αλλά που αποτελούν τον κίνδυνο να γίνει …έθος- κατάσταση εκτός ελέγχου !
  Γνωστή μου νεαρή έλεγε ε κι αν δεν παντρευτώ θα κάνω ένα παιδί, τι μου χρειάζεται ο άντρας. Η Πολιτεία θα βοηθήσει. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα επενέβη ο πρεσβύτης της καφενόβιας συντροφιάς
Και χρειάζεται μια άλλη συνεδρία με θέμα ένα και μόνο : Το παιδί κι εμείς !
  
                                     Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: