Σάββατο 30 Μαΐου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 30/05/14




                                                              ΚΑΘ ΟΔΟΝ
     Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΓΡΎΠΝΗΣΗΣ    
  
   Κοινή διαπίστωση ότι ζούμε  σε καθεστώς ανασφάλειας .Τρέμω λέει φίλος για την επομένη ημέρα. Δεν έχει άδικο. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Αν ξημερώνει!
    Είναι κι αυτό –λέει γελώντας η κυρά-Σοφία, η γυναίκα του καφετζή  που μας σερβίρει τους καφέδες. «Δως ημίν σήμερον σήμερον» προσευχόμαστε. Για αύριο ξαναβλέπουμε. Δε μου πληρώνετε καλού , κακού κάτι καφέδες που μου χρωστάτε
    Ζούμε σε μια ιδιότυπη ανασφάλεια που μας φοβίζει ή έστω μας προβληματίζει σε κάθε μας βήμα και μη βιαστείτε να βγάλετε  συμπεράσματα και να με καταδικάσετε ότι πολιτικολογώ. Ανεπίτρεπτο για τον «Εκκλησιολόγο» που όχι μόνο βρίσκεται σαφώς εκτός  πολιτικής, αλλά κυριαρχείται  και από το μεγάλο και ωραίο σύνθημα της ορθοδοξίας. Αισιοδοξείτε. Σύνθημά μας « Κύριε μεθ` ημών γενού. Κάτω από τη σκέπη σου δε φοβάμαι τίποτε »
    Το θέμα μου δεν είναι η πολιτική, ούτε η οικονομία παρ` όλο που αυτά τα δύο είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και όχι μόνο, αλλά σε αγαστή σύμπνοια  κανοναρχούν τη ζωή μας εν παντί και πάντα, στηρίζοντας το ένα το άλλο. «Δει, δε χρημάτων» από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η οικονομία και μαζί της η πολιτική που τη  διαμορφώνει  μπαίνουν σε κάθε κουβέντα μας. Δεν πολιτικολογείς εσύ, πολιτικολογεί ο απέναντί σου. Με το καλημέρα η πρώτη ερώτηση είναι : Άκουσες ειδήσεις ;
    Παρ όλ` αυτά απολιτική η στήλη. Αυτό που απασχολεί τη σημερινή μας αναφορά ξεφεύγει από τα όρια  του πολιτικού.
    Για την ανασφάλεια  συζητάμε. Της επόμενης ημέρας, της επόμενης ώρας ,της  επόμενης στιγμής. Αυτό που λέει ο λαός μας με τη σοφία του: Όσα  φέρνει η ώρα , δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Να το εξηγήσω: Τα τελευταία γεγονότα απασχολούν τη σκέψη μου. Για τη ανασφάλεια που νοιώθουμε για τα παιδιά  η τα εγγόνια μας είναι η αγωνία μου
    Καθημερινά ακούμε για απαγωγές ανηλίκων, για φόνους ανηλίκων, για εξαφανίσεις ανηλίκων. Θέμα που επανέφερε στην επικαιρότητα , για να μας ξυπνήσει, η αθώα ψυχούλα της Άννυ –αυτό το μικρό αγγελούδι- που άγνωστο αν ζει ή βρίσκεται παραχωμένη  σε κάποια χωματερή ή πετσοκομμένη σε κάποιο χαντάκι έχουντας αφαιρέσει όλα τα ζωτικά της όργανα Γνωστό ότι το παιδικό νεφρό  πωλείται 10.000 δολάρια το…φτηνότερο!!!
    Διστάζουμε  να το πιστέψουμε , άλλα είναι δυστυχώς η τραγική αλήθεια της εποχής μας, όπου ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος!!!
   Καθημερινά ακούμε για εξαφανίσεις παιδιών που χάθηκαν. Προ ημερών βρέθηκαν σε καταυλισμό Ρομά δύο αγγελούδια που δεν είναι δικά τους. Πως τα πήραν , ποιος τους τα πούλησε, πως βρέθηκαν στο καταυλισμό είναι άγνωστο. Το ψάχνει η αστυνομία.
   Αρπάζουν ή…αγοράζουν παιδιά. Γιατί; Διότι !!!
   Διότι στις μέρες μας 2000 χρόνια από Σωτήρος Χριστού ανθεί το εμπόριο ζωτικών οργάνων. Αρπάζουν παιδιά η τα αγοράζουν για να πάρουν τα όργανά τους. Λένε, ότι στην Άπω Ανατολή γίνεται, ό,τι στα σφαγεία ζώων σε μας εδώ.
  Παλιά  τα αγόραζαν για να τα οδηγήσουν στη ζητιανιά. Θυμάστε τον Όλιβερ Τουίστ ,το κλασσικό μυθιστόρημα του Ντίκενς ή τον Τζιρικώστα από τον «Ζητιάνο», του Καρκαβίτσα
   Και αν μεν τα οδηγήσουν σε ζητιανιά, κακό, αλλά όχι ανεπανόρθωτο.
  Καθημερινά  βλέπουμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα σκαλιά της εκκλησίας τα παιδάκια που ζητιανεύουν και που τα νοικιάζει ο ένας γύφτος στον άλλον λες και είναι αντικείμενο..
    Δυστυχώς υπάρχει και το χειρότερο. Το ανεπανόρθωτο. Τα σκοτώνουν  και πουλάνε τα όργανά τους. Μάλιστα. Απίστευτο αλλά …αληθινό. Τραγικά αληθινό!!!
    Γιατί τα γράφω ; Για να χτυπήσω καμπανάκι. Φυλάχτε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας. Κίνδυνος! Μην τα αφήνετε να παίζουν μόνα τους στην πλατεία, μη τα στελνετε μόνα τους στο περίπτερο κι ας είναι μια γωνία. Αλλά κι αν πέσει στην αντίληψή σας κάτι ύποπτο καταγγείλτε το στην Αστυνομία. Πρέπει να οργανωθούμε. Να αντιδράσουμε!
  Σας φοβίζω; Ίσως. Όμως φοβάμαι κι εγώ. Δεν ξέρεις από πού να φυλαχτείς πια. Μπορεί να είμαι λίγο υπερβολικός, όμως εδώ που φτάσαμε, να πουλάμε τους ανθρώπους σας να είναι πατάτες ή μακαρόνια, χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο καιρός που μικρά παιδιά παίζαμε  μόνοι μας στην αλάνα -τη σημερινή πλατεία-πέρασε.
   Φίλοι μου φυλάξτε τα παιδιά για να τα σώσουμε. Η εποχή της αθωότητας είναι …παραμύθι της δικής μου γενιάς. Σήμερα είναι ο καιρός της επαγρύπνησης!
                                               Σταυρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: