Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

εκκλησιολογος




                                                                    ΚΑΘ ΟΔΟΝ  
     Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η  ΕΥΑ !

   Μια μικρή οικογενειακή μας στιγμή χαράς, μου έφερε ανέλπιστα  το θέμα. Η αγαπημένη μας  ανεψιά Άσπα (Ασπασία ) Γεωργίου κόρη ενός  θαυμάσιου  ζευγαριού του Τάκη και της Βένης Γεωργίου πήρε το πτυχίο της  από το τμήμα  χημικών του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώτη μεταξύ των πρώτων διάβασε και τον όρκο. Στιγμές χαράς, με αγκαλιές, φιλιά και ευχές. Όμως…
    Όμως παρατήρησα στην  ορκομωσία ότι από το τμήμα  χημικών 25 γυναίκες και μόνο 5 αρσενικοί. Τι γίνεται εδώ αναρωτηθήκαμε με τον φίλο μου. Οι γυναίκες προηγούνται με συντριπτική πλειοψηφία έναντι των ανδρών.
   Το πρόβλημα έχει γίνει σοβαρό, επειδή όχι μόνο το παρατηρήσαμε στη σχολή χημικών, αλλά γιατί σε κάθε τομέα της επιστήμης και γενικότερα της ανθρώπινης δραστηριότητας παρατηρείται μια καθοριστική  και σε διαρκή άνοδο παρουσία του γυναικείου φύλου. Το άλλοτε ισχυρό -ισχυρό μόνο κατ` όνομα γιατί στην πραγματικότητα πάντα οι γυναίκες κυβερνούσαν αφανώς ίσως,αλλά …ουσιαστικά τον κόσμο.
  Όταν ο Αδάμ στην αφελή άγνοιά του χειροκρότησε και χοροπήδησε από τη χαρά του όταν ο Πανάγαθος με την ανεξάντλητη σοφία Του, του πήρε μια πλευρά για να δημιουργήσει τη Εύα, δε φανταζότανε τη συνέχεια, που τόσο - καθώς αποδεικνύεται- επρόκειτο να του κοστίσει καθώς η σύντροφός του σύντομα πήρε την αρχηγία της οικογένειας  στα χέρια της και κατάντησε το αναμφισβήτητα αφεντικό. Και μη μου διαμαρτυρηθούν οι αρσενικοί που με διαβάζουν , διότι θα τους θυμίσω την περίπτωση του Μανώλη Γ…φίλου, που παριστάνει τον άντρα τον πολλά βαρύ, ο οποίος  δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του και  καυχάται ότι αυτός κυβερνάει το σπίτι του αλλά… ότι και να του πεις, λέει : «εντάξει αλλά να ρωτήσω τι λέει και η Χαρίκλεια»- η γυναίκα του !!!
   Μητριαρχική η κοινωνία στα πρώτα χρόνια της σύστασής της, έφερε τον άντρα να κυνηγά και να διακινδυνεύει για να συντηρήσει την οικογένεια όπου η γυναίκα διηύθυνε με το φέρε και φέρε! Ο άντρας  κουβαλά-έλεγε γελώντας η μάνα όταν ήθελε να πειράξει τον πατέρα-και η γυναίκα ξοδεύει!!!
   Αλλά παρά το ότι στην ουσία η γυναίκα κυβερνούσε και διηύθυνε το σπίτι, στο κράτος, την κοινωνία στις επιχειρήσεις , ο άντρας ήταν που είχε τις πρωτοβουλίες και σχεδίαζε ή κατηύθυνε τις όποιες ενέργειες.
    Τα πράγματα  αναποδογύρισαν,  όταν μετά τον μεγάλο πόλεμο η γυναίκα αναγκασμένη από τις συνθήκες της αστυφυλικής κοινωνίας απαιτούσε από τη γυναίκα να συμμετέχει ολοένα και περισσότερο ενεργά και κυρίως οικονομικά  στα έξοδα του σπιτιού τα οποία αυξημένα πλέον δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο η εργασία του άντρα.
  Η γυναίκα σπούδασε, μορφώθηκε, ενεργοποίησε τις δυνάμεις της , επιστράτευσε τις γνώσεις της και πήρε σε πολλές περιπτώσεις την κατάσταση στα χέρια της.. Επιστήμονας αλλά και χειρώνακτας  , διευθυντής  ή επιχειρηματίας μπήκε μπροστά και αποδεικνύει ότι μάλλον τα καταφέρνει καλά!
   Τα ιατρεία και τα δικαστήρια, η εκπαίδευση, τα ερευνητικά εργαστήρια, οι κρατικές υπηρεσίες ακόμη και η αστυνομία ή και ο στρατός έχουν γεμίσει και σε αρκετές περιστάσεις εξουσιάζονται από γυναίκες. Διευθύνσεις εταιρειών ή μεγάλων επιχειρήσεων έχουν επικεφαλής τους γυναίκες.
  Διηγείται –εν είδη ανεκδότου-φίλος ότι τον μήνυσε η γυναίκα για βιαία συμπεριφορά αλλά ο δικηγόρος.του είπε καλύτερα να συμβιβαστείς παρά να καθίσεις στο εδώλιο όπου θα σε δικάσει δικαστίνα. Θα σε καταδικάσει σίγουρα!!! 
   Για σκεφθείτε ότι το άλλοτε ανδροκρατούμενο Ράιχ διευθύνει μια κυρία Η Άγγελα Μέρκελ ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εν πολλοίς καθορίζει το οικονομικό μέλλον 182 χωρών –μεταξύ και της Ελλάδας- έχει επικεφαλής μια κυρία .Την Κριστίν Λαγκάρντ και μας έστειλε και ένα μοντέλο πασαρέλας για να μας βάλλει τα δυο πόδια σε ένα παπουτσι!!!
   Εύα-Έύα !
    Κύριε πλάσμα σου είμαι. Εμένα διάλεξες να δηλώσεις την παρουσία σου για τη σωτηρία του κόσμου, μέσω του Γιου σου που αξιώθηκα να ενανθρωπίσω κατά το θέλημά Σου. Γιατί ο Αδάμ και όχι εγώ;
   Προχθές στη βράβευση της ανεψιάς μου της Άσπας Γεωργίου στο Πανεπιστήμιο καθώς με το φίλο μου σχολιάζαμε ότι 25 γυναίκες και
  μόνο 5 άντρες, πίσω μου μια κυρία που μας άκουγε με χτύπησε φιλικά στην πλάτη. Να βάλετε μυαλό ότι από εδώ και πέρα οι γυναίκες θα διευθύνουν τον κόσμο, σας αρέσει ή όχι.                               
  Μωρέ δε μας  αρέσει αλλά …τι να κάνουμε!!!      
                             Σταύρος Ιντζεγιάννης                                                 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: