Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 22/9/15



                                                        ΚΑΘ ΟΔΟΝ   
   ΠΑΤΡΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟς 1964

   Εμνήσθην ημερών αρχαίων .Την ιστορική εκείνη ημέρα που η Πάτρα υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα η οποία ύστερα από 504 χρόνια ξαναγύριζε  από την Ιταλία στην Πάτρα !
   Σεπτέμβρης  26, 1964,Ευλογημένη ημέρα, πανήγυρης  και χαρά και αγαλλίασης μεγάλη σφόδρα. Γιορτινά ντυμένη η Πόλη  με τις καμπάνες να ηχούν από το πρωί  δοξολογώντας την επιστροφή της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου, στην πόλη που ευλόγησε και Αγίασε το μαρτύριό Του.
   Σημαιοστολισμένη η Πάτρα με τους δρόμους να γεμίζουν από ένα πρωτοφανές σε όγκο και ευλάβεια πλήθος. ανάμεσα στους οποίους πολλοί από τους γειτονικούς Δήμους όπως τα Καλάβρυτα και το Αίγιο αλλά και τους γειτονικούς νομούς. Πύργος ,Νότια Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου, η Δυτική Στερεά.  Προσκυνητές εκ περάτων συναθροισθέντες !
    Στους  δρόμους από όπου θα περνούσε η λιτανεία, καίγανε λιβανωτό  και η άσφαλτος στρωμένη με δάφνες να περάσει η Χάρη του, η ευλογία Του. Στην Πάτρα, την Πόλη του Αγίου. Του ιδρυτή –κατά μία άποψη-της Ανατολικής  Εκκλησίας. Μα πάνω απ` όλα του δικού μας, του κατάδικού μας Αγίου.  Του πατέρα μας!
   Καλοθύμητη ημέρα. Μια πλειάδα Αρχιερέων , ιερέων, διακόνων  να θυμίζει το στίχο του Αλαξανδρινού.
   «…με τις μεγαλοπρεπείς των ιερέων παρουσίες
    και κάθε των κινήσεως σοβαρό ρυθμό.
    λαμπρότατοι μες των αμφίων τον στολισμό.
    ο Νους μου πιαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
    τον ένδοξό μας  Βυζαντινισμό » Καβάφης- Στην εκκλησία των Γραικών!
   Ημέρα από εκείνες που σημαδεύουν τη ζωή και μένουν στη μνήμη ανεξίτηλα χαραγμένες.
   Υπήρχε - καθώς ο νους ξαναγυρίζει σε αγαπημένες μνήμες –μια ιερότητα, μια κατάνυξη , μια ατμόσφαιρα προσευχής που σε ανάγκαζε να γονατίσεις στο πέρασμα της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου και να προσευχηθείς. Να ζητήσεις τη μεσιτεία Του στον Κύριο.
   Ξαναγυρίζει η μνήμη  σε μια αναπόληση από αυτές που σπάνια απολαμβάνει ο άνθρωπος και ίσως μια φορά έρχονται στη ζωή του. Καθώς η λιτανεία βάδιζε στην Αγίου Ανδρέου, ένοιωθες ένα περίεργο συναίσθημα. Λες και ο Άγιος είχε κατέβει από τον ουράνιο θώκο του και βάδιζε ευλογώντας το πλήθος .Πολλοί κλαίγανε, γονατίζανε, σηκώνανε τα παιδιά τους να δουν την Ιερή Κάρα του Αποστόλου  κάτω από τον Ουρανό και να αγγίξουν, έστω, τα άμφια του ιερέα ( νομίζω πως ήταν, ο μετέπειτα και νυν μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας  και Σπετσών ο Πατρινός και λαοφίλητος αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως τότε, Ιερόθεος Τσαντίλης) στις ενέργειες του οποίου ωφείλετο εν πολλοίς, καθώς λεγότανε, η επιστροφή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου στην Πάτρα με τη συναίνεση φυσικά και τις ενέργειες και της Ιεράς Συνόδου (Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος έως το 1962 πρώην Πατρών και αυτός και εν συνεχεία του Χρυσοστόμου Β )
    Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου μετά τη μεταφορά  του Ιερού Λειψάνου  από τον στρατηγό και μετέπειτα Άγιο Αρτέμιο ( ο οποίος είναι και κτήτωρ της Ι. Μονής Παναγίας της Γηροκομιτίσσης) κατ  εντολήν του Αυτοκράτωρος Κωνστάντιου για να αναπαυθεί στον Ναό των 12 Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη το 357 παρέμεινε στην Πάτρα άγνωστον πως-)  Κάπου μπλέκεται η παράδοση με τον μύθο και την ιστορία όπως και η ευρέως διαδεδομένη φήμη ότι τάχα οι Πατρινοί  πείσθηκαν  από τον Αρτέμιο να του δώσουν το Άγιο Λείψανο με αντιπαροχή να τους χτίσει το υδραγωγείο που δεν είχαν και που χτίστηκε σε εκείνη την περιοχή. ( Ένας θεός ξέρει τι τραβάγαμε παλαιά που μας κορόιδεύαν ότι πουλήσαμε το Άγιο για το νερό!)  Πιο σωστή η άποψη ότι ο Αρτέμιος θέλησε να δωρίσει στην πόλη που φύλαγε ευλαβικά το Άγιο Λείψανο, το υδραγωγείο που έχτισε ως δώρο (Λ. Μαρινέλλη : Παναγία η Γηροκομίτισσα) .Όπως και να έχει, ο τελευταίος άρχων της Αχαϊας Θωμάς Παλαιολόγος φυγάδευσε το 1460 την Τιμία  Κάρα στην  Κέρκυρα  για να τη σώσει από τους Οθωμανούς και από εκεί μέσω της ιταλικής πόλεως Νάρνη έφτασε στη Ρώμη.
   Ο νους κλωθογυρίζοντας θυμήθηκε αυτή τις μοναδικές σε ευλάβεια και θρησκευτική ανάταση στιγμές της υποδοχής που καλούμαστε  αύριο Σάββατο και Κυριακή να ζήσουμε ξανά στην μνήμη εκείνης της μοναδικής σε ιερότητα υποδοχής του Αγίου στην Πόλη του. Στην πόλη που ευλόγησε και Αγίασε με το μαρτύριό Του.
  Δεύτε ουν πάντες οι πιστοί προσέλθωμεν και προσκυνήσομεν τη ιερή μνήμη της Υποδοχής της Τιμίας Κάρας στην πόλη της !
               Σταύρος Ιντζεγιάννης    
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: