ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Ο Διοικητής του στρατοπέδου ειδοποιείται ότι θα επισκεφθεί το στρατόπεδο ο Υπουργός κ Φίλης. Φωνάζει λοιπόν τον Γιωρίκα και του λέει .Γιωρίκα αύριο τον πρωί περιμένουμε τον Φίλη. Θα είσαι στην πύλη από τις 6 το πρωί και μόλις έρθει θα με ειδοποιήσεις αμέσως . Πράγματι ο Γιωρίκας στήνεται από το πρωί στην πύλη να περιμένει τον Φίλη. Κατά τις 7 παίρνει ο διοικητής τηλέφωνο :. Τι έγινε Γιωρίκα δε φάνηκε ακόμη ο Φίλης; Όχι κύριε Διοικητά. Στις 7 και μισή ξαναπαίρνει: Δε φάνηκε ακόμη ο Φίλης ; Όχι κ Διοικητά Αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα ώσπου κατά τις 10 εμφανίζεται μια μαύρη Μερσεντές. Τρέχει ο Γιωρίκας κάνει νόημα να κατεβάσουν το τζάμι και ρωτάει : Εσύ είσαι ο Φίλης; Ναι εγώ είμαι. Τρέχα γρήγορα ρε κακαμοίρη μου παρουσιάσου στη διοικητή, γιατί σε ψάχνει από το πρωί. Φουκαρά μου σε βλέπω με εικοσάρα αυστηρά και λίγο είναι !!! -------------------------------------------------
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται στον βίαιο ξεριζωμό από τις εστίες τους με σφαγές, βιοπραγίες, λεηλασίες εναντίων των και γενικότερα του χριστιανικού στοιχείου από τα στίφη του όχλου με σύνθημα το Αλάχ ιλ Αλάχ που κυριαρχούσε για να ερεθίσει τον θρησκευτικό εθνικισμό των Τούρκων. Από το 1914 (με πρώτη γενοκτονία του Αρμενικού στοιχείου που μέτρησε 1,5 εκατομμύριο σφαγιασθέντες) και με αποκορύφωμα των Ελλήνων του Πόντου το 1919. Όσοι επέζησαν - όσοι κατάφεραν να επιζήσουν- από τις κακουχίες , τις εξαντλητικές πορείες ,την πείνα , τη δίψα και τα καθ οδόν βασανιστήρια- κατέφυγαν στον Άνω Πόντο όπου υπήρχε η επικυριαρχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης και μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 στην Ελλάδα. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι γεμάτη από μαρτυρίες για το έγκλημα κατά του Ελληνικού πληθυσμού και παντός Χριστιανικού στοιχείου. . Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στον πρόλογο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε: «Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...»[5]. Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Στο Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Αρμενιων και των Ασσυριών και εξέδωσε το εξής ψήφισμα[6]:
«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη) τέτοιων ωμοτήτων που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το περί της ιερότητος της ζωής των ανθρώπων δίκαιο. Ωστόσο οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων σε φυσικά αίτια κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.(Πηγές Βικιπαίδεια και διηγήσεις του παππού Λεωνίδα Ασλανίδη) Ήδη οι Τουρκικές εφημερίδες επιχαίρουν για την αναγνώριση εκ μέρους του υπευθύνου Υπουργού της παιδείας την μη ύπαρξη γενοκτονίας.
Υγ. Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ Λυκείου (επί Υπουργού Μπαλτά ) η Ποντιακή Γενοκονία. Αλλάχ, Αλλάχ!!!
Σταύρος Ιντζεγιαννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου