Σάββατο 14 Μαΐου 2016

γνωμη


                                      Εν κατακλείδι

  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ

 

   Πάει πέρασε και το Πάσχα. Αυτό ήταν. Πάσχα Άγιον, Πάσχα το σεπτόν. Πάσχα πανσεβάσμιον, Πάσχα  πάντας αγιάζον πιστούς.

  Χαρούμενη η καμπάνα διαλαλεί το μεγάλο μήνυμα. Θανάτω- θάνατον πατήσας. Γεμίζει ο χώρος έξω από την Ευαγγελίστρια όπου κάνουμε την Ανάσταση, λουλούδια ,αγκαλιές και φιλιά

    Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες  / ομπροστά στους Αγίους και φιληθείτε

    Φιληθείτε γλυκά χείλη  με χείλη / πέστε  Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι- γράφει ο ποιητής

 -Χριστός Ανέστη

-Αληθώς Ανέστη, το επιβεβαιώνει ο άλλος, λες και υπήρχε η περίπτωση να λέμε ψέματα. Γεμίζει ο τόπος ροδοπέταλα ψηλά από το καμπαναριό, Αγκαλιές φιλιά αγάπες και λουλούδια που λέει το τραγούδι , Μέχρι που φιλάμε και τη γυναίκα μας-ήμαρτον Κύριε ύστερα από 45 χρόνια γάμου- αυτή κι αν είναι διαστροφή (!!!) Ευτυχώς που αμαρτήσαντες και μη, έστω και τη δωδεκάτη, συγχωρούμαστε και κοινωνάμε.

  Με σκουντάει ο Μάκης  δίπλα μου «Δε ντρέπεσαι βρε. Να φιλάς τη γυναίκα σου. Τι θα πει ο κόσμος» Κοίτα απέναντι μου δείχνει αυτή που μας κάνει νόημα. « Ελάτε να φιληθούμε»

  Με βλέπει η γυναίκα μου –της απαντάω με τον ίδιο τρόπο.

«Και εμένα ο  άντρας μου» μου δείχνει ένα κοιλαρά  με φαλάκρα γλόμπο δίπλα της αλλά δεν πειράζει είναι ευκαιρία να αγαπηθούμε!

  Είναι κι αυτοί που το σκάνε με  το Χριστός Ανέστη και πάνε τρέχοντας λες και θα  κόψει η μαγειρίτσα την ώρα που άλλοι περιμένουν στο συσσίτιο της Εκκλησίας ή του Δήμου ή απλώνουν το χέρι τους «ελεήστε μας  βρε ζωντόβολα  πανάθεμά σας χορτάτοι» !

  Χριστός Ανέστη. Άγγελοι υμνούσιν εν ουρανοίς. Ευτυχώς που υπάρχουν οι Άγγελοι αλλά κι αυτοί στον Ουρανό. Διότι στη γη υπάρχει ο Κατρούγκαλος που κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του όλο και κάποια περικοπή θα κάνει. Άλλωστε όπως είπε και ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει καμία  περικοπή απλώς θα γίνουν μειώσεις. Μην έχετε παράπονο. Ο λόγος – ο λόγος ψέματα θα πει;

  Εκείνος ο πλάνος –λέει ο Τόμσεν –είπε πως θα βγάλει ολόκληρη τετραετία και θα αναστήσει την οικονομία !

   Έχετε κουστωδίαν του απαντάει η Λαγκάρντ. Υπάγετε ασφαλίσαι τον τάφον και μη σας ξεφύγει κανείς.

   -«Μπα γιε μ` χαλασι ου κόσμους»-λέει η θειά Αγγέλω,6.5 δισεκατομμύρια πληθυσμό ο πλανήτης και δε μπορούν να θρέψουν 10 εκατομμύρια ψυχές, που έχουμε συνηθίσει από τότε που γίναμε κράτος να ζούμε με δανεικά.

   -Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω – λέει ο Σόιμπλε. Μανία ο άνθρωπος με μας από τότε με τον Βαρουφάκη.

   -Μα αν ήταν να σας τα ξαναδίνουμε ή να σας δίνουμε το σπίτι μας, τότε γιατί να τα δανειστούμε. Άλλωστε  μας τα δίνετε για να έχουμε λεφτά να ψωνίζουμε από σας υποβρύχια – και  εκείνα άχρηστα-δηλαδή τα ξαναπαίρνετε τα δανεικά διπλάσια από εκείνα που μας δώσατε.

    Πάσχα Άγιον. Πάσχα ιερόν. Χαίρονται και αγάλλονται οι ουρανοί αλλά στη γη μένουμε προσκολλημένοι θλιβεροί και αμετανόητοι στα επίγεια, περιμένοντας τη μια μέρα χειρότερη από την άλλη. Οικονομικά, δάνεια, πολιτική αστάθεια, καρδιοπάθειες, καρκίνοι, τροχαία ,θάνατοι πώς να ξεχωρίσεις τα υπερφυσικά από την εγκόσμια πραγματικότητα. Μπερδεμένα πράγματα. 

 Ανάστα ο Θεός  αλλά ο άνθρωπος, ο μικρός, ο ταλαίπωρος ,ο ασήμαντος   μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, εξακολουθεί να μένει εσταυρωμένος στις μικροχαρές  και τις μικρολύπες της χαμοζωής του. Χωρίς να έχει το προνόμιο του Κυρίου που  μετά τριήμερον ανασταίνεται

  Στον Ουρανό η πραγματική ζωή-με μαλώνει ο πνευματικός μου εκεί να έχεις το νου σου κι όχι εδώ.

   Ναι αγαθέ μου γέροντα, αλλά  εδώ στη γη σκοτωνόμαστε. Άλλοι αγνοούνται, άλλοι σφάζονται άλλοι ανατινάζονται από κάποιον τρομοκράτη που θέλει να φτιάξει τον νέο κόσμο αιματοκυλίζοντας τον παλιό κι άλλοι κρύβουν τα λεφτά τους στα νησιά του Σολωμόντα για να τους τα ξεκοκαλίσει  κάποιος ξύπνιος κληρονόμος. Δηλαδή  δεν τα χαίρονται ούτε αυτοί! Που να βρεις άκρη;

  Πάσχα ιερόν. Αυτό ήταν. Για μερικές ημέρες κάτι διαφορετικό ακόμη και το ότι περιμέναμε  να φάμε ύστερα από τη νηστεία –όσοι νήστεψαν δηλαδή- λίγο κοκορέτσι κι ας λένε οι γιατροί ότι βλάπτει. Είδατε κανέναν γιατρό να γλιτώσει, πεθαίνουν και αυτοί και μάλιστα  στερημένοι.

 Χριστός Ανέστη αδερφοί Και του χρόνου !

  Σταυρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: