Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 13/7/16


                                                                    ΚΑΘ ΟΔΟΝ

      ΕΝ ΘΕΡΜΩ

 

     Οικογενειακό το θέμα αλλά νομίζω πως έχει ενδιαφέρον κι ας λένε « τα εν οίκω μη εν Δήμω». Μερικές φορές κάποια γεγονότα  προκαλούν  από μόνα τους γενίκευση. Είναι από εκείνα που μπορεί να συμβούν σε όλους μας Δε φαντάζομαι να είμαι ο μόνος που γκρινιάζει με 38 βαθμούς θερμοκρασία.

 - Και γιατί δεν ανάβεις το κλιματιστικό-με ρωτάει ο Μηνάς.

  Ομολογώ πως δεν το ανέχομαι. Δεν ανέχομαι να κάθομαι με κλειστά πορτοπαράθυρα καλοκαιριάτικα αντί να βλέπω ουρανό, θάλασσα, την πρασινάδα στον απέναντι ακάλυπτο ή την κατακόκκινη βουκαμβίλια που δοξολογεί τη Μεγαλοσύνη και τη σοφία του Πλάστη.

 - Πως ζεις χωρίς κλιματιστικό –επιμένει ο φίλος

   Γιατί παλιά μπορούσαμε και τώρα δε μπορούμε, που έχουμε και όλα  μας τα καλά;

   Γεμίζαμε τη στάμνα νερό από τη βρύση και τη βάζαμε στο μπαλκόνι ή στο παράθυρο όλη τη νύχτα και το πρωί πίναμε κρύο νεράκι, δροσερό και όχι παγωμένο σαν αυτό το απρόσωπο του ψυγείου.   Βάζαμε τα φαγητά –αν περίσσευαν, που δεν περίσσευαν!- στην κλούβα – το φανάρι όπως το λέγανε εδώ στην Πάτρα, όχι μόνο να παίρνει αέρα αλλά και να το προφυλάξουμε και από τη γάτα που πείναγε κι αυτή η φουκαριάρα. Βέβαια δεν ήταν τα μόνα. Μας λείπανε πολλά. Δεν ήταν μόνο το ψυγείο, μέχρι που βγήκανε του πάγου και κάπως  καλυτέρεψε η κατάσταση.

  Δεν  είχαμε μπάνιο. Έχει μείνει ιστορικό στην οικογένεια, που ο θείος έδειρε την κόρη του διότι έκανε μπάνιο. Μπάνιο μεσοβδόμαδα;  Άρα  κάπου έχεις να πας αλλιώς γιατί πλένεσαι.!!!  

   Η μάνα έπλενε στη σκάφη και μοσχομύριζε μπουγάδα όλο το σπίτι. Αγαπημένο θέμα των γελοιογράφων της εποχής. Για ηλεκτρική σκούπα φυσικά ούτε λόγος. Που τέτοια; Αφήστε βέβαια το κινητό, αυτόν τον μπελά που μας έχει ξετινάξει οικονομικά, διότι όσο και να προσπαθείς να κάνεις οικονομία εσύ, δεν την κάνουν τα παιδιά σου που μιλούν με τις ώρες. Αλλά και εμείς. Το κινητό έχει γίνει απαραίτητο προκειμένου να ανταλλάξει η Ευλαλία τη συνταγή για τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια με την θεία Καλλινίκη! 

   Και κάπου εκεί είναι που μελαγχολούμε διότι μόνοι μας  κάναμε τη ζωή μας δύσκολη. Μας λείπανε πολλά-ναι! Αλλά  αντί να μας κάνουν πιο ευτυχείς μας γεμίσανε απελπισίες και …δάνεια!

   Άλλη αυτή η ιστορία με τα δάνεια. Κάναμε χαρές και πανηγύρια. Γεμίσαμε λεφτά! Σε  έπαιρνε η τράπεζα στις 12 τα μεσάνυχτα την ώρα που η Δωροθέα  ροχάλιζε τρισευτυχισμένη, βλέποντας  όνειρο πως την είχαν ανακηρύξει «Μις  κουζίνα» και σου έλεγε έλα το πρωί να σου δώσουμε έτσι στο κουβεντιαστό 10 χιλιάδες να πας διακοπές με την οικογένεια δείτε το γαλάζιο Δούναβη, που λέει το βαλς και που μόνο γαλάζιος δεν είναι

   Τώρα σε ξαναπαίρνουν στα μαύρα μεσάνυχτα από την τράπεζα πάλι και σε φοβερίζουν να σου κατάσχουν το σπίτι γιατί καθυστέρησες τη δόση. Να το πάρουν να το κάνουν τι; Τα περισσότερα  σπίτια στην Ελλάδα υποθηκευμένα  είναι. Ακόμη και το κράτος παραλίγο να υποθηκεύσει – λένε- το κτήριο της βουλής  με τον άγνωστο στρατιώτη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ!!!

  Βέβαια, λέει ο Χαραλαμπος, φτιάξαμε το καλύβι του παππού στην Άνω Καλεντίνη διώροφο με 9 δωμάτια και 7 μπάνια (Θέλαμε βλέπεις να έχει και ξενώνα) Μια φορά μόνο πήγαμε στα 10  χρόνια και δεν ξαναπήγαμε, διότι η κυρία μου αγανάκτησε: «Αντί να παιδεύομαι δυο μέρες να το συγυρίσω για να μείνουμε Σαββατοκύριακο, δεν πάω στη Ζάκυνθο να κάνω και τα μπάνια μου;

   Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Γνωστός μας πήρε δάνειο με υποθήκη το σπίτι του για να κάνει δεξίωση στο γάμο της κόρης του με 600 καλεσμένους. Μια φορά παντρεύεις το παιδί σου-είπε. Μόνο που η κόρη του στους 5 μήνες  χώρισε και τώρα  ζητάει δανεικά από τους φίλους, να πληρώσει το δάνειο της τραπέζης,  για να μη του πάρουν το σπίτι.

  Γκρινιάζω, αλλά ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσετε τους 38 βαθμούς που μας τσουρουφλίζουν είναι ένα χαμόγελο. Χαμογελάστε και θα δείτε πόσο πιο όμορφα θα νοιώσετε. Πέστε μια γελαστή καλημέρα στον συγκάτοικο ή στον γείτονα που τον συναντήσατε στον δρόμο, στους συναδέλφους στο γραφείο ή στη δουλειά. Στον άγνωστο που διασταυρωθήκατε  στο πεζοδρόμιο. Δεν είναι δική μου η πανάκεια. Τη συνιστούν κορυφαίοι ψυχολόγοι ή ψυχοθεραπευτές. Αλάνθαστη συνταγή για μια ευχάριστη μέρα έστω και χωρίς κλιματιστικό.

  Σταύρος  Ιντζεγιαννης

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: