Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

GNVMH 18/7/16


 

                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

   O ΑΡΙΘΜΟΣ 200

 

 Αυτή η ιστορία με τους 3 ψήφους που λείπουν (μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το χρονογράφημα ) για να συμπληρωθεί  ο μαγικός αριθμός 200 και να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος,  που θα απαγορεύει στο όποιο κόμμα έχει την πλειοψηφία να σχηματίζει κυβέρνηση (θες να βγει η Ν.Δ,  λέει ο Σύριζα και να τραβιόμαστε, κάλιο λοιπόν γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε,  που έλεγε ο παππούς) θύμισε τη δύναμη των αριθμών που κυβερνούν τη ζωή μας κι ας λένε πως οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Εξαρτάται πως τους μετράς και ενώ 1+1 =2 μπορεί όμως να κάνουν και 1Χ1=1ή αν τους βάλλεις πλάι-πλάι 11. Στον έρωτα (1+1=3) δηλαδή  ένας και μία, μπορεί κάλλιστα  να κάνουν 3 αν ξαπλώσουν κατά το «Ρωμαϊκό Δίκαιο» «γυμνός και γυμνή στο ίδιο κρεβάτι» και… δεν προσέξουν!!!

   Από την εποχή που ο Πυθαγόρας διατύπωσε το περίφημο θεώρημά του  για την υποτείνουσα του ορθογωνίου τριγώνου όπου  «το τεσσαράγκωνο της  αποκατινής τεντρώστας πατσίζει σούμα με το τεσσαράγκωνο των δυο παϊδιών που στέκονται σούζα» μέχρι σήμερα  οι αριθμοί παίζουν βασικό ρόλο στη πολιτική, οικονομική θρησκευτική  και κυρίως τη συζυγική και ερωτική ζωή των ανθρώπων !

    Για τρεις ψήφους ψάχνεται η κυβέρνηση θυμίζοντας τον Ριχάρδο τον 3ο : Το βασίλειό μου για ένα άλογο (Μάχη του Μποσγουορθ 1485) Εδώ ζητάμε 3 ψήφους. Την ιδεολογία μας για 3 ψήφους ( σημ: Ίσως και ένα Υπουργείο μπόνους !)

 Της μοίρας μας τα 3 κακά ταλαιπωρούν την κοινωνική μας ζωή, Πυρ – γυνή και θάλασσα. Και βέβαια σπουδαίος ο αριθμός 3 στην ερωτική ζωή των ανθρώπων όπου 3 είναι αυτά που καθορίζουν το μέλλον ενός ζευγαριού: Τα λεφτά, ο φίλος και το σεξ ( μερικές φαρμακόγλωσσες λένε και για τον…κουμπάρο ή την κουνιάδα)   και  3 είναι  όπως ξέρουμε τα μόνα που δε δανείζονται. Το όπλο, το άλογο και η γυναίκα. Ενώ τρία -3- είναι αυτά που δυσκολεύουν ένα διαζύγιο. Η κοινή περιουσία, η διατροφή και τα παιδιά

    Τρία-3- είναι εκείνα που συντάσσονται με το συμπάθιο. Ο αριθμός 3, τα μήκους σημαντικά (τόοοσο) και  η λέξη γάιδαρος .Υπάρχουν βέβαια και άλλα… 3 τα οποία όμως δεν γράφονται!!!

   Στην οικονομία η Ελληνική τραγωδία είναι η Τρόικα-δηλαδή τρία: Δ.Ν.Τ-Eurogroup-ΕΚΤ. Στην τραπεζική γλώσσα 3 είναι τα ζητούμενα Η υποθήκη, τα κόκκινα δάνεια και η πρώτη κατοικία ενώ η εφορία κόβεται κι αυτή για 3 πράγματα: Φοροδιαφυγή, καταθέσεις εξωτερικού, ανείσπρακτοι φόροι. Οι δανειστές ζητάνε  3 προϋποθέσεις για αξιολόγηση. Απολύσεις, μειώσεις συντάξεων και μισθών ,ασφαλιστικό πείνας.

     Επίκαιρη η Γαλλική τραγωδία προχθές  στη Νίκαια με τους 84 νεκρούς θύμισε τα 3 ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν οι  Γάλλοι γκρεμίζοντας τη Βαστίλη στις14 Ιουλίου 1789:  Ελευθερία-ισότητα-αδελφοσύνη ενώ εμείς  είχαμε κάποτε  το γνωστό ψωμί – παιδεία – ελευθερία που αντικαταστάθηκε στις μέρες μας με άλλα πιο σύγχρονα 3 κι αυτά :Κόμμα, Βουλή, Υπουργείο! Πάντως σήμερα  βιώσιμη κυβέρνηση είναι  δυνατή μόνο υπό 3 προϋποθέσεις. Εκλογές-πρώτο κόμμα-μπόνους!!!

  Στην καθημερινή μας ζωή οι μόνοι τρόποι να πλουτίσεις είναι 3.Κληρονομιά, λαχείο, κομπίνα που είναι και η προτιμότερη γιατί γλιτώνεις τους φόρους.

  Στην κοινωνική μας ζωή 3 είναι τα χειρότερα πράγματα  λένε οι Κινέζοι: Να περιμένεις κάποιον που δεν έρχεται, να κλαις για το γάλα που χύθηκε και να αγαπάς κάποια που δε σ`αγαπά, ενώ 3 είναι και τα μόνα που δεν γυρίζουν πίσω λένε οι Βουδιστές : Ο χρόνος που πέρασε η πέτρα που πέταξες και τα λόγια που είπες, ενώ 1 και μόνο 1 είναι το αναπόφευκτο: Ο θάνατος !

   Όπως και να` χει, τρία είναι τα πρόσωπα της Θεότητος .Πατήρ ,Υιός και Άγιον Πνεύμα από τα οποία εκπορεύονται άλλα 3.Αγάπη Πίστης Ελπίδα και φυσικά για μας τους Έλληνες 3 είναι οι αξίες για τις οποίες αξίζει να θυσιάζεσαι. Θρησκεία, Πατρίδα, Οικογένεια.

  Από όλα αυτά, νομίζω, καταδεικνύεται η δύναμη του μαγικού αριθμού -3-στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου, καθώς χωρίς αυτό δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος  αριθμός 200 !

 Σταύρος Ιντζεγιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: