Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΓΝΩΜΗ 16/ 8 / 16


                                                              ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

 

   TΕΤΡΑΚΤΥ- Ο ΑΡΙΘΜΌΣ 4-

 

  ΝY τέσσερα. Όπως θα λέγαμε «Μα τον αριθμό 4. Δηλαδή στην Τετρακτύ, ήταν ο όρκος των Πυθαγορείων!!!

   Τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα  και αποτελεί το μέγα  αίνιγμα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργού ο οποίος  έχει αναγάγει τον αριθμό 4 στην λυδία λίθο με την οποία θα εξακριβωθεί η κυβερνητική προσήλωσης των τηλεπικοινωνιακών μέσων και θα αρθεί πάσα  κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί τη χώρα και για την οποία  ευθύνονται τα διάφορα κανάλια σήμερα .Δεν αποκλείεται  αύριο – μεθαύριο και κάποιες εφημερίδες-ποιος ξέρει! Υπουργός είναι αυτός  ότι θέλει κάνει, κατά το γνωστό της λαϊκής σοφίας «όποιος έχει μαχαίρι, τρώει πεπόνι»

  Πολιτικοί, φιλόσοφοι, λόγιοι, διανοούμενοι, απόφοιτοι σχολαρχείου ή πανεπιστημίων της ημεδαπής ή του εξωτερικού, ειδικοί και ανίδεοι προσπαθούν να  λύσουν το μέγα  αίνιγμα:

  - Γιατί 4 ;

-Αμ πόσα θες να κάνει;

-Να κάνει 6

-Και γιατί να κάνει 6 και να μην κάνει 4; Την κολοκυθιά παίζουμε ή κυβερνάμε;

  Η στήλη με τα γνωστό της ψάξιμο, έλυσε το γρίφο. Δηλαδή ο αριθμός 4, προτιμήθηκε, από τις φιλοσοφικές σπουδές  -ου μην και την ευρυμάθεια-του κ Παππά ο οποίος –δεν εξηγείται αλλιώς- πρέπει να ανήκει στη φιλοσοφική σχολή των Πυθαγορείων, οι οποίοι πίστευαν όπως όλοι ξέρουμε, στη μαγική ιδιότητα των αριθμών και μάλιστα στον αριθμό 4 . Δηλαδή στην «τετρακτύ» στην οποία και ορκιζότανε « Μα την ιερά τετρακτύ»-Νυ 4- όπως οι άλλοι ορκιζότανε Μα τον Δια !

   Το γεγονός οφείλεται εις το ότι ο αριθμός 4 έχει άπειρους  συμβολισμούς και επηρεάζει την γήινη  αλλά και την εις το επέκεινα συμπεριφορά των ανθρώπων.

  Ο αριθμός 4 συμβολίζει τη γενεσιουργό  δύναμη της Δημιουργίας :Νερό-φωτιά, αέρας-γη (Πυθαγόρειοι)

 Κατά τον ιατρό Εριξύμαχο όπως τον διατυπώνει στο Συμπόσιο (Πλάτων) ο αριθμός 4 συμβολίζει τον έρωτα :Σκληρός-ανυπότακτος-ανυπόδυτος  και άστεγος ενώ οι επιδράσεις  του κατά την ερωτική πράξη  στις ανθρώπινες  αισθήσεις είναι επίσης 4 κατά τον Αγάθωνα : Ζέστη- κρύο- πίκρα – γλύκα ( Συμπόσιο Πλάτων)   

   Κατά την ίδια φιλοσοφική σχολή εις την οποία ανήκει ασφαλώς - όπως  προκύπτει-ο κ. Υπουργός  Τέσσερις  είναι οι ικανότητες του ανθρώπου :Αίσθηση-Λόγος – Γνώση- Γνώμη( γι αυτό και κυνηγάει τα κανάλια) Ενώ 4 είναι και οι ηλικίες του ανθρώπου :Νήπιο-έφηβος – ώριμος- γέρος και οι οποίες αντιστοιχούν  στις τέσσερις  εποχές  : Άνοιξη-θέρος;- φθινόπωρο-Χειμώνας!!!

   Αλλά και από τη  άποψη ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος έχουμε 4 : κοινότητα- χωριό- πόλη- κράτος .

    4 είναι τα σημεία του ορίζοντα: Βορράς-Νότος –Ανατολή –Δύση. ( Μια και ο λόγος για Ανατολή ή Δύση δεν έχει ακόμη διερευνηθεί  επαρκώς εάν ο ήλιος του Πασόκ στη σημαία του, ανέτειλε ή έδυε) .

  Ωστόσο οι συμβολισμοί – και οι ερμηνείες- του αριθμού  4-τέσσερα- δεν σταματούν εδώ .Στην Αποκάλυψη, 4 είναι οι ιππότες , οι οποίοι φάνηκαν  καβάλα σε 4 άλογα .Κόκκινο- μαύρο- λευκό και πράσινο ( το οποίο πράσινο όμως  δεν έχει καμιά σχέση με τα… πράσινα άλογα που  καλπάζουν αφηνιασμένα στις προεκλογικές  εξαγγελίες )

  Στη Θρησκεία 4 ήταν οι Ευαγγελιστές Ματθαίος- Μάρκος- Ιωάννης- Λουκάς και τέσσερα τα Ευαγγέλια .Ενώ τέσσερες -4-είναι και οι «Καθολικές Επιστολές»: Ιακώβου-Πέτρου-Ιωάννου και Ιούδα. Και η οποία μάλιστα (Η επιστολή Ιούδα) έχει  ένα βαθύτατο συμβολισμό που ταιριάζει γάντι σε όσα συμβαίνουν και λέγονται από τους πολιτικούς από άκρα Δεξιά μέχρι ακρότατη Αριστερά. Λέγει λοιπόν ο Ιούδας :Οι ψευδοπροφήτες θα τιμωρηθούν γι` αυτό πρέπει οι πιστοί να προφυλαχτούν από την πλάνη (sic) !!!

  4 – Τέσσερα-  είναι τα παραμύθια που λέει ένας άντρας σε  μια γυναίκα : Είσαι η γυναίκα των ονείρων μου -θα σου χαρίσω όλο τον κόσμο-θα σ` αγαπώ αιώνια- θα σε παντρευτώ. Και τέσσερα είναι τα παραμύθια που λέει η γυναίκα  στον άντρα της: Είσαι ο μοναδικός άντρας της  ζωής μου-Ήμουν στο… κομμωτήριο-το δαχτυλίδι μου το αγόρασε η… μαμά μου-σου ορκίζομαι στην αγάπη μας !!!

   Ενώ ένα και μόνο 1 είναι το παραμύθι που λέει η κυβέρνηση στο λαό. Άρχισε η ανάκαμψη !!!

                                    Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: