Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΓΝΩΜΗ


                                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

   ΔΕΙ ΔΕ ΧΡΗΜΑΤΩΝ !

 

   Ουδέν ανθρώποισιν οίον άργυρος κακόν νόμισμ` έβλαστεν, τούτο …και πανουργίας δ` έδειξεν ανθρώποις έχειν…! ( Κρέων-Σοφοκλή Αντιγόνη) 

 

   Το χρήμα. Στρογγυλό. Να κυλάει. Να φεύγει. Να χάνεται. Να σηκώνεσαι το πρωί να κάνεις το σταυρό σου: Πάτερ ημών και να …κολώνεις στον « άρτον ημών τον επιούσιον δως ημίν σήμερον» διότι ο μπακάλης, ο μανάβης, ο φούρναρης το βενζινάδικο , το φροντιστήριο των παιδιών θέλουν λεφτά! Άσε που και το Λιτσάκι τα έχει στυλώσει: « Μητσάρα καλό το σ` αγαπώ , μ` αγαπάς αλλά ο Θωμάς πήρε της Ευρυδίκης βραχιολάκι εκ χρυσού 250 ευρουλάκια κι εσύ θέλεις κάθε φορά να πηδάς με δαχτυλιδάκι  των 5 –άντε 10- ευρώ απ΄ τη λαϊκή της Πέμπτης. Με αντιλαμβάνεσαι;»

   Το χρήμα. Να παίρνεις τη σύνταξη στις 29 του μήνα και την Τετάρτη ο μήνας 5 του Οκτώβρη να έχει εξαφανιστεί. Να μη προφτάνεις δηλαδή  να το δεις και να το ψάχνεις με το φανάρι σαν τον Διογένη. Καταραμένο να ήτανε, πάλι κάπως θα φτούραγε.

   -  Ερμιόνη οικονομία είπαμε. Πάλι ομελέτα και σαλάτα μαζί σήμερα; Σπατάλη. Δε βγαίνουμε.

   -Χριστιανέ μου πως κάνεις έτσι. Στο τέλος θα μας κόψεις και το ψωμί!

  Το χρήμα – λέγω. Ευπαθές, ευάλωτο, ευμετάβλητο παράξενο και περίεργο. Μέχρι να πεις ήρθε –καλωσόρισες σύνταξη, σου λέει φεύγω, αντίο-  και το πιάνεις πρίμο σεκόντο μετά της συμβίας σου : Εκεί που πας στα ξένα θυμίσουμε κι εμένα που θα σε καρτερώ!!! 

   Να κοιτάς το πορτοφόλι σου –δόξα τω Θεώ-και πριν καλά – καλά το ξαναβάλεις στην τσέπη να βάζεις τις φωνές: Παναγιά βοήθα!

  Διότι έρχονται με το χέρι απλωμένο: Τράπεζα, γραμμάτια, δάνεια, τόκοι, επιτόκια, πανωτόκια και μαζί και η κλήση του τροχονόμου: Έχετε διπλοπαρκάρει . Δίκιο έχει, αλλά πώς να του εξηγήσεις ότι η Ερμιόνη προβάρει παπούτσια, το οποίον το λίγο –λιγότερο 1,5 ώρα και μπορεί και να μη τα πάρει που σημαίνει  διπλοπαρκάρισμα και στο απέναντι μαγαζί!

  Αγανακτείς. Οργίζεσαι. Βλαστημάς. Θα αυξηθεί το ρεύμα, το πετρέλαιο, ο ενφια, το επίδομα αλληλεγγύης και το… βιάγκρα. Ούτε έρωτα με το στεφανάκι σου-  το έσχατο όριο διαστροφής και εξευτελισμού δηλαδή, που μπορεί να πάθει ένας άντρας. Να αναγκάζεσαι να κάνεις έρωτα με τη συμβία σου ύστερα από 45 ετών γάμου. Ούτε αυτό!!!

    Κόψτε τα περιττά λέει η κυβέρνηση, διότι έχουμε υποχρέωση να  αυξήσουμε ορισμένους μισθούς και άρα αναγκαστικά πρέπει να μειώσουμε άλλους. Εξίσωση Α βαθμού. Αυξανομένου του ενός σκέλους μειώνεται το άλλο. Η άλγεβρα το λέει, όχι ο Πρωθυπουργός!

   Πες τε μου όμως ποιά είναι τα περιττά και ποιά τα αναγκαία, σε μια κοινωνία που ζούσε τόσα χρόνια στερημένα κι απάνω που έβαλε ένα μπάνιο στο σπίτι, να πάψει να πλένεται στη σκάφη, ζεσταίνοντας νερό με το κατσαρολάκι, φόρεσε και ένα δεύτερο παντελόνι κι έκατσε να πιεί κι ένα καπουτσίνο φρέντο καθισμένος σε  μια πολυθρόνα να δει τη Βουγιουκλάκη, του λένε κόφτα. Δεν είναι για σένα.

  -Και για ποιόν είναι τότε;

   Άκου… ν` ακούσεις!

  Λέει ο Σοφοκλής συνεχίζοντας στην Αντιγόνη «Τούτο και πόλεις πορθεί ( Το χρήμα δηλαδή),τοδ` άνδρας εξανήστησιν δόμων, τοδ` εκδιδάσκει και παραλλάσσει φρένας προς αισχρά πράγματα…» Σε απλά Ελληνικά, το χρήμα και πόλεις και εκπορθεί και συνειδήσεις διαφθείρει και εκλογές κερδίζει και εξουσίες ανεβοκατεβάζει και  επικουρικά κόβει ή μειώνει συντάξεις και μισθούς διαμορφώνει παίρνοντας από τον έναν δίνοντας στον άλλον και με διαπλοκές-περιπλέκει τους ανθρώπους και δάνεια κοκκινίζει –χωρίς να… κοκκινίζει!!!

  Τι μοι θέλετε δούναι καγώ πραδώσω Αυτόν –ρώτησε ο Ιούδας, το συνέδριο των Αρχιερέων

 -Τριάκοντα αργύρια. Η τιμή του τετιμημένου!

  Μόνο που ο Ιούδας, απελθών απήγξατο. Λέτε να κρεμασθεί κανείς σήμερα από τύψεις, διότι η Ελλάδα σαράντα χρόνια  τώρα, πάει από το κακό στο χειρότερο! Δε νομίζω; Κι ας λέει ο Καισαρείας Ευσέβιος «Δείσθαι και αρετής»

   Κοινό μυστικό ότι η αρετή και το χρήμα βρίσκονται σε διαρκεί αμάχη. Κερδίζει η μία –χάνει ο άλλος. Εξαρτάται  με ποιόν είστε.

Με το χρήμα- με το χρήμα!!!

   Σταύρος Ιντζεγιαννης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: