Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΓΝΩΜΗ

                                                            ΕΝ ΚΤΑΚΛΕΙΔΙ  
        ΓΕΙΑ ΣΑΣ…ΦΙΛΟΙ
   
   Ήλθε , είδε και… απήλθε. Συμπέρασμα : Ώδινεν  όρος και έτεκεν μυν που λέγανε οι σοφοί  παππούδες μας . Σε απλά  ελληνικά,πολύς χαμός για το τίποτε!
   Ήλθε ο κ .Ομπάμα, του ετοιμάσαμε παρά  λίγο ρωμαϊκό θρίαμβο, στρώσαμε κόκκινα χαλιά, τον υποδεχτήκαμε με τιμές και φανφάρες, τσολιάδες, ταρατατζούμ, έφερε και δική του λιμουζίνα  μάλιστα, γιατί δεν εμπιστεύονται  τις δικές μας (σκέφτηκαν πως λόγω οικονομίας μπορεί να είναι ασυντήρητες) ακινητοποιήσαμε το σύμπαν, ήρθαν και καμιά πεντακοσαριά σωματοφύλακες  με σκυλιά και όργανα  (μέχρι και ακτίνες Χ είχαν μαζί τους)   και ψάξανε το έδαφος σπιθαμή – σπιθαμή και τέλος πάντων ο άνθρωπος κατέβηκε γελαστός,  χαρούμενος , ευχάριστος και  επικοινωνιακός. Λες και είχε να πληρώσει τίποτε, όλα τζάμπα, γιατί να μην είναι χαρούμενος; Ούτε ΕΜΦΙΑ πληρώνει στον Λευκό  Οίκο, ούτε τον μισθό του περικόπτουν κάθε τρεις και λίγο, δωρεάν τρώει, δωρεάν κοιμάται, όλα καλά. Ας μη πλήρωνα κι εγώ να δεις χαρές που θά`κανα.
   Και πάνω στην πρόποση μας μίλησε  για την Ελληνική Δημοκρατία που ναι μεν γεννήθηκε εδώ, (αλλά έμπλεξε κάπου μεταξύ Βρυξελών- Βερολίνου-Ουάσιγκτον)  και πια εμείς από τη χαρά μας, στους έβδομους ουρανούς. Ιδιαίτερα όταν έκανε πρόποση ελληνικά.
  -Γεια σας… φίλοι..Αλλά μετά που ήπιε το κρασάκι του, όταν έφτασε στο δια ταύτα, μας την έριξε: Σωστό είναι να βοηθήσουν όλοι είπε, αλλά και σεις να κάνετε μεταρρυθμίσεις και άλλα τέτοια ωραία, τα οποία όμως  τα είπε αγγλικά κι όποιος κατάλαβε- κατάλαβε!.
  Αυτό το « μεταρρυθμιστείτε »που  έχει γίνει καραμέλα στο στόμα  όλων των δανειστών, μου θύμισε  έναν Αισώπιο μύθο : Ό παπαγάλος έμαθε να λέει « καλημέρα ». Είναι σοφός, είπαν τα άλλα πουλιά. Ξέρει τα πάντα, ξέρει Ελληνικά και μείνανε με το στόμα ανοιχτό. Κι όταν άρχισε η περίοδος του κυνηγιού και κινδυνεύανε, κάνανε συνέλευση και φώναξαν τον παπαγάλο που ήτανε σοφός, να τους πει πως να σωθούνε. Κι ο παπαγάλος ήρθε κορδωτός περήφανος με συνοδεία μεγάλη και παραμέρισαν τα άλλα πουλιά για να περάσει και τον καθίσανε σε θρόνο.
 -Κυρ` παπαγάλε εσύ που είσαι σοφός πες μας πως θα σωθούμε.
  Κι ο παπαγάλος σηκώθηκε, έβηξε, ξερόβηξε και είπε και ξανάπε το μόνο που ήξερε… καλημέρα !!!
  Βέβαια κάθε ομοιότητα με ανάλογες περιπτώσεις όπως λ.χ  με το μεταρρυθμιστείτε που μας είπε ο μετ` ολίγον συνταξιούχος
( που σημαίνει ότι δεν του περνάει πια τίποτε) κ Πρόεδρος των Η Π Α Μπαράκ Ομπάμα είναι απλώς μία σατανική σύμπτωση.
     Αλλού είναι η δική μου  διαμαρτυρία –κι ας μη το έχετε καταλάβει-λέω δηλαδή εκεί στις προπόσεις, που μίλησε  για Θουκυδίδη  και Περικλή και για Κράτος και τη Δημοκρατία και είπε και το περίφημο  «Γειά σας», που κοντεύουμε να   το κάνουμε εθνικό μας σύμβολο, πως δε βρέθηκε κάποιος να του θυμίσει, πως εκτός από αυτούς που ανέφερε,  είχαμε και κάποιον Δημοσθένη,  ο οποίος δημηγορώντας όταν κινδύνευε η Αθήνα από τον Φίλιππο, είπε στον Α` Ολυνθιακό του «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» Που σημαίνει, καλά όλα αυτά, αλλά… με το χρέος τι γίνεται κύριε Πρόεδρε;
  Διότι μεταρρυθμισθείτε  στη γλώσσα της Ε.Ε και του Δ,ΝΤ σημαίνει κόφτε .Κόψαμε τις συντάξεις , κόψαμε  τα επιδόματα, κόψαμε τους μισθούς τι άλλο να κόψουμε :
    -Το λαιμό σας!!!!
    Δεν ξέρω φυσικά τι ωφέλησε όλη αυτή παράτα .Υποψιάζομαι πως όλα γίνανε γιατί  ο λαός ανέκαθεν ζητούσε « άρτον και θεάματα» και μια που δεν έχουν να μας δώσουν άρτον, μας φλόμωσαν στο θέαμα. Και μεταξύ μας ήταν θέαμα. Ειδικά στην Ακρόπολη.!
  Πάντως  στη Γερμανία  ούτε που του δώσανε σημασία, εκτός από τη φιλί με τη Μερκέλ, που τον πήρε αγκαζέ και φάγανε, είπαν οι ειδήσεις, σε κάποιο γερμανικό εστιατόριο λουκάνικα με χόρτα βραστά. Ούτε προπόσεις , ούτε παράτες. ούτε που κλείσανε τους δρόμους. Σεμνά και ταπεινά… και με τα χέρια έξω από τις τσέπες, διότι οι τσέπες τους έχουν καβούρια και δαγκώνουν. Όσο για το χρέος,  τσιμουδιά. Ούτε καν το συζητήσανε.
 Γειά σας …φίλοι
                            Σταύρος  Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: