Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΓΝΩΜΗ 27 / 3 / 17


                                                             ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
       ΜΟΥΣΚΕΜΑ

   Δε μου αρέσουν τα πράγματα, λέει - ο Μηνάς- στη συνέλευση των καφενόβιων προχτές.
  -Γιατί, ξέρεις και κανέναν να του αρέσουν. Βλέπεις κάποιον ευχαριστημένο δευτερολογεί ο Ευλάμπιος ,μονίμως  της αντιπολίτευσης αυτός
   Στενοχωρημένος πολύ μου φάνηκε ο Αλέξης προχτές στη συνέντευξη που έδωσε, συνεχίζει ο Μηνάς. Κάπως αμήχανος μου φάνηκε. Δεν είχε  εκείνον τον αέρα, το φορτσάτο ύφος ,το σίγουρο με το οποίο κερδίζει το ακροατήριό του. Σα να μη πίστευε ούτε ο ίδιος σ` αυτά που έλεγε. Γενική εντύπωση ότι τα πράγματα είναι παραπάνω από δύσκολα. Στο ναι μεν… αλλά. Πάντως μην ανησυχείτε θα …επιβιώσουμε. Το βροντοφώνησαν προχτές σε όλους τους τόνους λόγω Ευαγγελισμού και παλιγγενεσίας. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
 Η Ελλάδα –ναι. Με τους Έλληνες όμως  μου λες τι γίνεται;
 -Αυτό έλειπε και να τα τινάξουμε!!!
  Γνωστό το μοτίβο από τότε που το κυκλοφόρησε η Βέμπο «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου κι όσο μπορείς κρατήσου…»
  Κάνει ότι μπορεί η κυβέρνηση να χρυσώσει το  χάπι ή μάλλον τα χάπια διότι εδώ που φτάσαμε δε λέμε για χάπι, αλλά για χάπια που μας τα δίνουν και τα καταπίνουμε με τη χούφτα! Απαιτητικοί οι θεσμοί. Και τα δικά μας –δικά μας και τα δικά σας  δικά μας. Τρώτε τα λεφτά που σας δίνουμε στα ποτά και στις πουτάνες- είπε ο Ντάισεμπλουμ .Τώρα μάλιστα. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Το λέει ο Ολλανδός με την Καλβινιστική ηθική-καθώς δικαιολογήθηκε καυχόμενος-που το πρωί αν μπεις σε λεωφορείο βρωμοκοπάνε  χασίς και οι πουτάνες  επιδεικνύονται στις βιτρίνες δίκην εμπορεύματος  σεξ. Ποιός Καλβίνος και ποια ηθική που τα ναρκωτικά πουλιούνται στα περίπτερα!!!
   Προσπαθούμε,  λένε μονίμως πια οι υπουργοί,  αλλά η κληρονομιά του παρελθόντος…! Αμάν πια  αυτή η κληρονομία που πληρώνουμε – πληρώνουμε και θα πληρώνουμε καθώς λένε  ακόμα και τα τρισέγγονά μας έως γενεάς δεκάτης πέμπτης.
 Το ρεζουμέ φυσικά, όλων αυτών που μας ξεφουρνίζουν δικοί μας και ξένοι, είναι να πεισθούμε ότι η λιτότητα καθιερώθηκε πια ως  τρόπος ζωής του Έλληνα. Σε δύσκολη θέση - φανερό σε όσους τον είδαν-ο  ηγέτης που από το ύφος του και μόνο καταλαβαίνεις  ότι τα νούμερα δε βγαίνουν  και επομένως σφίξτε τα ζωνάρια  ό έστιν μεθερμηνευόμενον πλήρωνε και μη ερεύνα λαέ. Διότι εύκολο είναι να λες  από το 18 ή το 19 ή το 20 θα βγούμε. Από το ύφος και μόνο του Αλέξη καταλαβαίνεις ότι ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει αυτά που λέει.
  Τι να πει ο λαός .Ο μισθωτός , ο άνεργος, ο συνταξιούχος ,ο μικρομεσαίος – μάλλον ο μικρομικρός όπως τον καταντήσανε-που μετρά και ξαναμετρά και κόψε από δω , κόψε από εκεί πάλι δε βγαίνουν ντα νούμερα.
  -Αρσινόη οικονομία λέγω!
-Χριστιανέ μου τι άλλη οικονομία. Θα κόψουμε και το ψωμί;
  Ακούς κυβέρνηση και αντιπολίτευση –δεν είναι αθώοι δα ούτε αυτοί, ας μην καμώνονται τον… ανήξερο. Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι λέει ο σοφός  λαός μας» Γιατί και όλα να τα παραβλέψεις  δε μπορείς να μη σταθείς στις ανακολουθίες από τις οποίες έχουμε πια χορτάσει. Από τη μια εξαγγέλλονται  ελαφρύνσεις και από την άλλη αναιρούνται και έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν υποσχεθεί και όσα είχαμε ελπίσει. Άντε τώρα να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα.
Μην κάνετε δηλώσεις –είχε πει προ καιρού ο Πρωθυπουργός σε κυβερνητικούς και μη παράγοντες θυμίζοντας την καμαριέρα που κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί να μη φαίνονται. αλλά πώς να αποφύγουν το λαό που απαιτεί εξηγήσεις. Υπουργός χωρίς δηλώσεις γίνεται; Και από εκεί και πέρα αλλιώς τα λέει ο ένας, αλλιώς τα λέει ο άλλος δίνοντας την εντύπωση ότι δεν υπάρχει συντονισμένη  γραμμή αλλά ο ένας τραβάει για Χίο κι άλλος για Μυτιλήνη.
  -Άκουγα τον πρωθυπουργό προχτές, λέει ο Μηνάς και θυμήθηκα το τραγούδι: Εγώ σου έλεγα χανόμαστε κι εσύ μου έλεγες καλά… καλά!
  Καλή ήταν η παρέλαση και η δοξολογία και οι λόγοι, αλλά… «Τη Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» μόνο σ`Αυτή γιατί οι εδώ στρατηγοί μάλλον τα κάνανε μούσκεμα.
 Συμφωνείτε- διαφωνείτε;

Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: