Σάββατο 15 Απριλίου 2017

+ ΕΛΟΝΤΙ ΕΙΠΕΙΝ ΠΑΛΑΙΑ

                                          Σταύρος

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ

Αυτό ήταν. Πάσχα θα πει πέρασμα  Πέρασε και πάει . Χτύπησαν καμπάνες , βρόντησαν  τα βαρελότα , άστραψαν οι ουρανοί και από εκεί κι έπειτα  ταράχτηκε η πάσα  φύση και μας κόπηκε η χολή γιατί κάποιοι είχαν πάρει τα δίκανα και πυροβολούσαν τα ...σύγνεφα .
Γιορτή ειρήνης  και αγάπης ή αναμπουμπούλα  πολέμου ;
-Είναι το έθιμον Κύριε
-Ναι πως το ξεχάσαμε ; Σταυρωθήτω λοιπόν. Άλλος πήρε φωτιά  και άλλος τα τέζαρε  , παραδοσιακώς
Καμπάνες ,φιλιά . Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες - που λέει ο ποιητής - φιληθείτε γλυκά , χείλη με χείλη.
-Γαμπρέ μου - Πεθερούλα μου .
Ου φίλημα συ δώσω καθάπερ ο Ιούδας .
-Χριστός Ανέστη
-Αληθώς ο Κύριος .
Πλεονασμός ασυγχώρητος . Μακάριοι οι μη ειδόντες και πιστεύσαντες . Πρέπει δηλαδή να στο επιβεβαιώσει ο απέναντί σου- αληθώς- για να το πιστέψεις ;
Δυο χιλιάδες χρόνια , σταυρώνεται , κηδεύεται, ανασταίνεται και  εμείς εκεί - Αληθώς .
Η μαγειρίτσα . Η μαγειρίτσα .
Απαγορεύεται λέει η Κομισιόν . Εντόσθια , κοκορέτσι , σπλήνες  τέρμα . Βλαβερά και επιζήμια . Ξεχάστε τα
 Πως είπατε ; Δεν πάτε να …κουρεύεστε .Ολόκληρη Ελλάδα έζησε και μεγαλούργησε , άσε που
…λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά…τραβά…τραβά , τρώγοντας κοκορέτσι! Και σπληνάντερο . Τώρα  βρέθηκε ότι προκαλεί σπογγώδη εγκεφαλίτιδα .ή κάτι τέτοιο που λένε οι ντοτόροι .Δύο Γερμανοί που φιλοξενούσε το βαφτιστήρι μου στην Άρτα ξεκοιλιάστηκαν στο φαγητό φάγανε μισή σούβλα κοκορέτσι μόνοι τους, Και ήταν  και γιατροί. Έ , άντε να μου χαθείτε!!!
 - Χριστός Ανέστη
Μερικοί αντί να τσουγκρίσουνε τα αυγά τους  τσουγκράνε τα αμάξια τους
-Στραβωμάρα  βρε !
-Πάρτα να μη στα χρωστάω .Σου βγάζω φλας δεξιά
Καλά να πάθει σχολιάζει δίπλα μου ο αμετανόητος κομματικός μου καθοδηγητής :Από "δεξιά " τι περιμένεις .Χάθηκε να στρίψει…αριστερά ;Κόκκινο γλυκό μου χρώμα !
-Έλα ντε !
 Τόσοι   οι νεκροί-Θεός σ΄χωρές ΄τους - χώρια οι ανάπηροι .Τυχεράκηδες . Πάνω από 67% θα πάρουν σύνταξη αναπηρίας ισοβίως .Πως το λένε αυτό ; Black  humour .
 Αθαμάνιο-Τζουμέρκα τουτέστιν . Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι…
Μετά την  αναστάσιμη χαρά  ο γλυκύτατος  Παπά-Τότομος (Ψηλά στην Κωστηλάτα στα κρύα τα νερά ) εκφράζει το παράπονό του: Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα φύγετε , αλλά χριστιανοί μου  περιμένετε τουλάχιστον να μπει η εικόνα μέσα . Πέντε λεπτά .
-Όχι δεν πρόκειται για τα πέντε  λεπτά  παπά μου . Πρόκειται για την αγωγή μας'
Για τριάκοντα - συμβολικά  αργύρια  πούλησε ο μαθητής τον Διδάσκαλο .Για μια μπουκιά ψωμί τον ξεπουλάμε εμείς  στην αναστάσιμη ακολουθία . Ούτε κατοχή να ήταν και να ψωφάγαμε της πείνας . Ανέστη ουν Κύριος και διασκορπισθήτωσαν οι…πιστοί Αυτού.
Πάσχα- πέρασμα- πέρασε. Τριήμερη  αργία για πολλούς .  Πενθήμερη για το Δημόσιο. Εβδομάδα ολόκληρη αν υπολογίσεις και την Πρωτομαγιά  Ευτυχώς γυρίσαμε  - λεει ο Λαλάκης , να πάμε στο γραφείο να ξεκουραστούμε  !
-Χριστός Ανέστη .
Ο Χριστός -ναι . Αληθώς- κι εγώ . Ανέστη, ναι , αλλά μερικοί  ξέμειναν στη σταύρωση και κάποιοι στον ενταφιασμό .Ανάπηροι- τραυματίες - χώρια αυτοί που θα "φύγουν " σε ένα μήνα ή δύο . Πώς να μετρήσεις ;
  Περνάει χωρίς ορατότητα –στα Κλεισορέματα -εμάς άλλα δύο ταξί μια νταλίκα και ένα ψυγείο και γλιτώνει παρά τρίχα τη σύγκρουση  ντελαπάροντας μέσα στο αυλάκι .Κι έχει και παράπονο :Ιλι- Ιλί γιατί μας εγκατέλειψες
 Ευτυχώς τις βραδινές ώρες είδαμε τη  πολιτική ηγεσία σύσσωμη να γυροφέρνει στα στρατόπεδα και να ντερλικώνει τζάμπα. Το ίδιο και οι βουλευτές. Κορόιδα είναι να ψωνίσουν αρνί με τέτοια ακρίβεια
-Είπαν και την κοτσάνα τους. Μας αξίζει καλλίτερη Ελλάδα και τη θέλουμε.
Μωρέ άσε τι θέλουμε .Ποιός μας τη δίνει να λες.
Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Θωμάς ο επιλεγόμενος  και δίδυμος . Εάν ου μη θέσω  τον δάκτυλον  εις τον τύπον των ήλων…
Δύο χιλιάδες χρόνια σε βλέπουμε καθημερινά  Κύριε. Σε φωνάζουμε, τρέχεις  μας βοηθάς, βάζουμε και τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων κι ακόμα δεν πιστεύουμε στην Ανάσταση.
Ώρες -ώρες καταλαβαίνω πόσο δίκιο είχες : Ω γενεά άπιστος και διεφθαρμένη. Έως πότε ανέξομαί σου
Ου στέργω πλέον.
Και μετά γύρισε ο ένας των ληστών και είπε ;Μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία  Σου .
Χριστός Ανέστη αδελφοί
Αληθώς !
                                Στ Ιντζεγιάννης







Δεν υπάρχουν σχόλια: