Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΓΝΩΜΗ 19 / 6 / 17

                                                   ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
      ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ Η ΣΚΑΛΑ

    «Και μη έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα…»  (Παλαμάς λόγος 8ος  Ο προφήτης)
   Αχ μεγάλε Παλαμά, που να φανταζόσουν ότι στου κακού τη σκάλα θα μέναμε καθηλωμένοι, μάταια προσδοκώντας να «αιστανθούμε, ω χαρά, να φυτρώνουν τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά μας τα μεγάλα»  Εκεί στο τελευταίο σκαλί κολλήσαμε και μένουμε. Αλίμονο μας!
    Η ανάρτηση μιας κατάπτυστης φωτογραφίας από τον Υπουργό (Δε λέω αξιότιμον μια και μόνος του διέγραψε το …αξιότιμος) στο Twitter όπου μια γραβάτα με φαλούς ερμήνευε τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Γιουρογρούπ.  
   Δηλαδή συμφωνούσε ότι η συμφωνία είναι  για τα αμελέτητα (!) ή διαφωνούσε με τον πρωθυπουργό που δεν έσπευσε να φορέσει επί τέλους την πολυπόθητη γραβάτα, στο μέρος εκείνο, που κατά τον υπουργό του, πρέπει να τη φορέσει. Και βέβαια ο κ Καμένος έσπευσε να αποδώσει την κακόγουστη έως αισχρότητας ανάρτηση στον γιό του. Για σκέψου επίπεδο. Όλοι μας, προστατεύουμε τα παιδιά μας και καμαρώνουμε γι αυτά, δικαιολογώντας συχνά και τα παραπτώματά τους, γιατί η αγωγή τους αντανακλά  στην αγωγή που τους δώσαμε και να που κάποιοι τους φορτώνουν και τα δικά τους βάρη. Πατρός τε και μητρός… Μη χειρότερα!!!
    Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι αυτό, που στο κάτω – κάτω, είναι  πρόβλημα ενδοοικογενειακό της οικογενείας Καμένου. Πολύ περισσότερο που ο κ. Πρωθυπουργός είναι όντως ευπρεπής και δε χρησιμοποιεί τέτοιους τρόπους επικοινωνίας, Το σωστό να λέγεται!  
   Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα των ημερών μας,  που κατεβαίνει πηδώντας δυο-δυο τα σκαλοπάτια στου «κακού τη σκάλα», η πολιτική ασκείται πια όχι στο επίσημο βουλευτήριο, αλλά στα διάφορα faceboouk ή στα twitter όπου υπεύθυνοι ή  μάλλον « υπευθύνως ανεύθυνοι» και μη, καταφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους ή να λοιδωρίσουν (ου μην και να συκοφαντήσουν συχνά) τους αντιπάλους τους, ασκώντας κατά τη γνώμη τους πολιτική. Και αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούν κατά τον έναν ή άλλον τρόπο είτε σαν συν… ή σαν αντί… πολίτευση!
  Η γενιά μου  είχε το προνόμιο να προλάβει μεγάλους πολιτικούς, διαμετρήματος Γεωργίου Παπανδρέου-Κωνσταντίνου Καραμανλή (των πρεσβυτέρων εννοείται), Κανελλόπουλου , Γ. Μαύρου, Ηλία Ηλιού, Κύρκου και άλλων πολλών, ποιόν να πρωτοθυμηθείς, που ανεβαίνανε στο βήμα της βουλής και διδάσκανε πολιτική ευπρέπεια, κοινοβουλευτικό ήθος, με την εμφάνισή και το λόγο τους -γλώσσα  Ελληνική σωστή. Γλώσσα Δημοκρατίας και όχι χαμαιτυπείων.
  Πολιτικοί που κάνανε και αυτοί τα λάθη τους –ποιος  αλάθητος-αλλά ο τρόπος του ελέγχου ή της κριτικής δεν είχε καμιά σχέση μ` αυτά που ακούγονται ή γράφονται ή ακόμη χειρότερα εικονογραφούνται  στα διαφορά facebook ή στα Twitter προς δόξαν της σύγχρονης τεχνολογίας για να μείνουν παρακαταθήκη στα παιδιά μας, τα οποία  κάποτε θα ντρέπονται για τους πατεράδες τους, όπως εμείς αντίθετα  υπερηφανευόμαστε για τους δικούς μας.
   Έχουμε πάψει πια να αναφερόμαστε στη βουλή και σχολιάζουμε την πολιτική όπως μας ενημερώνεται από τα μέσα  μαζικής ενημέρωσης είτε είναι εφημερίδες, είτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση καθώς οι ίδιοι οι Υπουργοί ή οι βουλευτές δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν την οργή του λαού που υποφέρει – τι άλλο να κάνει;-χωρίς να βλέπει μια προοπτική ανάπτυξης. Κάτι που θα τον βγάλει  από τη μιζέρια στην οποία με τον έναν ή άλλον τρόπο τον έχουν φέρει. Και καταφεύγουν να  επικοινωνούν ή να βρίζονται με γελοιογραφίες στις εφημερίδες ή στην τηλεόραση. Και αυτό το λένε Δημοκρατία .Και καταντήσαμε να παρακολουθούμε στα διάφορα blogs αισχρότητες, που αναίσχυντα προβάλλουν οι ίδιοι που θα έπρεπε να τις καταδικάζουν.
   Φιλόλογος φίλη, μου διηγείτο, ότι πριν χρόνια πήγε την τάξη της στη βουλή για να παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση. «Ντράπηκα- μου είπε-διότι στην αίθουσα της βουλής υπήρχαν μόνο 7 βουλευτές. Δεν  ήξερα τι να πω στους μαθητές μου»
   Κι όμως ο ποιητής, μέσα από τον τάφο του φωνάζει «Γνώμες καρδιές όσοι  Έλληνες ότι είστε μη ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα. Όχι. ΧΡΩΣΤΑΤΕ και  σ` όσους ήρθαν, πέρασαν, θα `ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.!

                              Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: