Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΓΝΩΜΗ

   
                                           ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   ΕΛΕΦ  ΕΛΕΦΙΝ !

   Δεν πάω πουθενά… πουθενά,  εδώ θα μείνω ! Κι αν είναι να πεθάνω πτυχιούχος άνεργος θεία η δάφνη .Μια φορά κανείς πεθαίνει !
   Διότι όπως είπε και ένας αρχαίος φιλόσοφος ή ένας γνωστός ηθοποιός –δεν ξέρω ακριβώς ποιος από τους δύο το είπε θα σας γελάσω-μητρός τε και πατρός και ανεργίας και χρημάτων και προκοπής, απάντων τιμιότερον και αγιότερον πατρίς!
   Και βέβαια για το αγιότερο δεν έχει κανείς  αντίρρηση αλλά για το τιμιότερο τι να σας πω, κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά και άρα άστα να πάνε κατ` ανέμου. Πολλά λέγονται, πολλοί δικάζονται, πολλοί ανακρίνονται, περιουσίες δεσμεύονται και ενώ μερικοί τραβάμε το κάρο-αγάντα μη μας πάρει ο κατήφορος-μερικοί κωλοβαράνε και να κάτι μισθούς, να κάτι θέσεις και να κάτι εξουσίες και μεγαλεία. Απόκοντα και οι πολιτικοί κάθε τόσο, ψηφίστε μας ρε σεις, μη μείνουμε άνεργοι  σαν και σας.
   Είχε δίκιο ο Κολοκοτρώνης που έβαλε τις φωνές στη μάχη της Χαλανδρίτσας – Γηροκομειού ( 25/2-9/3/1822) όταν  οι καπεταναίοι Δεληγιάννηδες , Ζαϊμαίοι, ο Λόντος καθένας ήθελε να κάνει τον αρχηγό και κινδύνευε η μάχη (σ.σ βαράγανε ο Γέρος με τον γιο του τον Γενναίο όλη τη νύχτα γκαζοτενεκέδες και κλαπατσίμπαλα και ντουφεκιές στον αέρα για να νομίσουν οι Τούρκοι ότι είναι χιλιάδες που τους πολιορκούν) και  βλέποντας ότι το ελληνικό στρατόπεδο είχε γίνει σκορποχώρι, έβαλε  τις φωνές. Βρε γαϊδούρια, δε σας μάθανε ότι, « εις οιωνός άριστός αμύνεσθε περί πάτρις»!!!  
  Βέβαια για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους και να μην αδικήσουμε κανέναν ο επιφανής ηθοποιός που είπε τα περί προδοσίας των νεαρών που μεταναστεύουν ,  ανασκεύασε τις προηγούμενες δηλώσεις του εξηγώντας ότι  άλλα είπε , άλλα εννοούσε και άλλα μεταδόθηκαν και  παρερμηνεύτηκαν –κάπως έτσι- αλλά το  πρόβλημα, υπαρκτό ούτως ή άλλως, έμεινε και υπάρχει ξανανοίγοντας  τη συζήτηση με ένα μεγάλο ερωτηματικό. Έχουν δίκιο ή όχι οι νέοι - επιστήμονες κυρίως-κυνηγώντας το δικαίωμα να ζήσουν-με τη δουλειά τους και όχι απλώνοντας το χέρι στην ελεημοσύνη –την έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη-στον κρατικό κορβανά ως επίδομα ανεργίας!!!
 Τις πταίει είχε αναρωτηθεί, ο Χαρίλαος Τρικούπης για άλλο ζήτημα βέβαια, αλλά το ερωτηματικό έμεινε έκτοτε, να χαρακτηρίζει  τις ευθύνες τις εξουσίας –Της όποιας εξουσίας!!!
 (σ.σ. Να θυμίσω ότι στις 29 Ιουνίου 1874
δημοσιεύθηκε  το ιστορικό άρθρο του Χ.Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει» που οδήγησε στην περίφημη αρχή της Δεδηλωμένης. Με το άρθρο αυτό, ο Τρικούπης ασκούσε σφοδρότατη κριτική κατά των Ανακτόρων για τις επεμβάσεις τους, που αγνοούσαν την αρχή της Δεδηλωμένης προβαίνοντας στο διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας)
Τις πταίει ξαναρωτά η κοινωνία που βλέπει τα παιδιά της να σπουδάζουν εδώ με χίλιες δυο στερήσεις και θυσίες της οικογένειας και να παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς όπου και είναι περιζήτητα τα Ελληνικά πτυχία. Απόδειξη της  ανωτερότητας  των Πανεπιστημίων μας. Και όχι βέβαια ότι οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες εκεί. Εξοντωτική εργασία, μισθοί που λόγω του κόστους ζωής καταλήγουν σε ψίχουλα και ωράρια χωρίς περιθώρια ψυχαγωγίας .Όσο για το περιβάλλον …να ψάχνεις ουρανό και ουρανό να μη βλέπεις!!!
   Τι να κάνω λοιπόν- ρωτάει, πτυχιούχος κι αυτός, νεαρός. Να ζητάω χαρτζιλίκι  από τον πατέρα μου οποίος ξεπουλήθηκε για να σπουδάσει εμένα και τώρα πρέπει και να με τρέφει !!!
   Στην καφετέρια το πρωί μας σερβίρει μια αρχιτέκτων και τα απογεύματα μια οικονομολόγος  (sic)  για 368 ευρώ  το μήνα και με το φόβο της επόμενης ημέρας μια και οι δουλειές πάνε από  το κακό στο χειρότερο.
   Οι συνθήκες στην πέρα από εμάς  Ευρώπη, είναι άθλιες και το φάσμα της ανεργίας παντού υπαρκτό, όμως υπάρχει  ακόμη- έως πότε!- εργασία για τους Έλληνες  επιστήμονες .Λένε. Δεν παίρνω όρκο! Και δυστυχώς ο ναυαγός από τα μαλλιά του πιάνεται!
  Ο κ. Καζάκος, καλώς ή κακώς, με σωστό ή λάθος τρόπο, έξυσε μια πληγή και η οποία –φευ- αιμορραγεί.
 Για κοίτα τώρα πως μου ήρθε να θυμηθώ τον …μικρό αιπόλο (φτωχός Άγιος) του Παπαδιαμάντη : Ε, σεις από το κάστρο-ελέφ ελεφίν-μ` ακούτε;
Σταύρος Ιντζεγιάννης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: