Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΓΝΩΜΗ 19 / 6 / 17

                                               ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
     Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΥΧΊΟ

   Αναβάλλεται η ανακοίνωση των βάσεων για τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι παρατείνεται η αγωνία μαθητών και γονέων. Ίσως μάλιστα περισσότερο …γονέων! Ανθρώπινο. Τα έχουμε περάσει όλοι
    Δεν έγραψε καλά ο δικός μου .Βαφτιστήρι της αδερφής μου. Δεν έγραψε καλά ομολογεί. Γιατί;
    Διότι διαβάζεις, τα λες, τα ξαναλές, τα επαναλαμβάνεις, αλλά τη στιγμή που έχεις την κόλα μπροστά σου τα ξεχνάς ή κάνεις λάθος ή δεν ερμηνεύεις σωστά την ερώτηση και άλλο ζητάει –άλλο γράφεις ! Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος.
   Του θανατά ο νεαρός. Προσπαθούμε να τον προσγειώσουμε.  Αποστολάκη μου δε σπουδάσαμε όλοι μας αλλά ακόμη και οι ασπούδαστοι κάπως βολευτήκαμε. Άλλωστε και με το πτυχίο τι νομίζεις, το πολύ – πολύ να πας  υπάλληλος σε κάποια εταιρεία  του εξωτερικού, όπου τα Ελληνικά πτυχία είναι περιζήτητα, μια και στην Ελλάδα, ανέκαθεν, για να γίνεις κάτι δεν εξαρτάται από το τι ξέρεις, αλλά  από το …ποιόν ξέρεις. Σε ποιο κόμμα ανήκεις. Δεν είναι ο κανόνας, αλλά είναι το πιο σίγουρο.
 Εξ άλλου δες τι γίνεται και με τους πτυχιούχους που μας κυβερνάνε. Κυβέρνηση –αντιπολίτευση δε μπορούν να συνεννοηθούν ξέρεις γιατί ;Διότι ξέρουν τη θεωρεία αλλά δε ξέρουν αυτό που ξέρει ο μανάβης της γειτονιάς. Δηλαδή όταν βγάζεις 10 δε μπορεί να ξοδεύεις 12, ακόμη  κι αν έχεις βγάλει όχι ένα,  αλλά 10 Πανεπιστήμια.
   Εδώ είναι το θέμα μου και στο οποίο ο νεαρός μου  έχει μιαν απάντηση που …με κολλάει στον τοίχο. 
    Συμφωνώ, λέει, αλλά το πτυχίο όπως και νάχει είναι απαραίτητο. Η εποχή που έβαζες ένα κατσαβίδι και μια πένσα στην κωλότσεπη  και κονόμαγες λεφτά ως μάστορας, τελείωσε. Για να ανοίξεις κομμωτήριο χρειάζεται να έχεις βγάλει ΤΕΙ-λέει η Κούλα της κυρά Νίκης η οποία κουρεύει τα πάντα –μέχρι και σκυλάκια-διότι αλλιώς δε σου δίνουν άδεια επαγγέλματος. Αν πεις και για συνεργείο εκεί ζητάνε όχι μόνο πτυχίο αλλά και… μεταπτυχιακό για να πάρεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κι ας δούλευες σε συνεργείο 10 χρόνια. Αλλιώς θα μείνεις…
 κάλφας εσαεί κι ας είσαι ο καλύτερος της αγοράς. Άσε που εκτός από το πτυχίο δε σου δίνουν άδεια  αν δεν έχεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Άλλαξαν τα πράγματα νουνέ. Ούτε μανάβης δε γίνεσαι πια χωρίς πτυχίο –που λέει ο λόγος –διότι ο ανταγωνισμός απαιτεί γνώσεις. Το τεφτέρι που ο πατέρας μου κι εσύ- συνεχίζει ο νεαρός –που γράφατε τόσα ξόδεψα , τόσα εισέπραξα συν –πλην-διά,  ίσον τόσα στην τσέπη  τελείωσε. Πρέπει να ξέρεις να χειρίζεσαι υπολογιστή, για να τα υπολογίζεις: Τόσα τα ειδικά έξοδα, τόσα τα γενικά, τόσα η εφορεία, τόσα το ΙΚΑ, τόσα  το δάνειο της τράπεζας, μείον οι τόκοι συν η προμήθεια του μεσολαβητή για να πάρεις το δάνειο, πλέον ο λογιστής –βάλε και κάτι  ο εφοριακός που θα σου κάνει τον έλεγχο –αν δηλαδή πέσεις σε …ανάποδο-άντε να βρεις άκρη αν δεν έχεις σπουδάσει σε … «χάι σκουλ οφ εκόνομι Λόντον» Ακόμη και οι πατάτες της λαχαναγοράς ή τα κρεμμύδια είναι στο χρηματιστήριο.
  ( σ.σ Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο: « κυρία με σπουδές  και κάτοχος δύο γλωσσών , καθαρή, περιποιημένη, κομψή,  αναλαμβάνει περίθαλψη ηλικιωμένων συνταξιούχων ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ και με ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ (sic) Τηλέφωνο… κινητό… και  mail….gr »)
  Δηλαδή νουνέ-συνεχίζει ο νεαρός μου - ακόμη και το αρχαιότερο επάγγελμα χρειάζεται πτυχίο, όπως καταλαβαίνεις. Δες τους μπασκετμπωλίτες, όλοι τους κολεγιόπαιδα. Άρα;
    Κάποτε ο Μεταξάς καθιέρωσε την υποχρεωτική παιδεία  Δημοτικού. Σήμερα - η ζωή και όχι ο νόμος- επιβάλλει Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες και εσχάτως έγινε απαραίτητο και το μεταπτυχιακό και οι 2 ή 3 γλώσσες! Μεθαύριο θα πρέπει να ξέρουμε και τη γλώσσα των εξωγήινων για να συνενοηθούμε με αυτούς που θα   έρθουν από τον… Άρη.
   - Απαραίτητο λοιπόν το πτυχίο. Συμφωνείς νουνέ;
   - Όχι. Απλώς ένα κλειδί για να ανοίξεις πιο εύκολα μια πόρτα, που την ανοίγεις και χωρίς αυτό, αρκεί να σπρώξεις δυνατά και να πιστεύεις στον εαυτό σου και σ` αυτό που θέλεις να κάνεις !
                     Σταύρος Ιντζεγιάννης



Δεν υπάρχουν σχόλια: