Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΓΝΩΜΗ 5 / 6 / 17

  
                                      ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   Ο ΜΕΤΕΡΝΙΧ ΣΕ ΝΕΏΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ
 
     Οι τελευταίες δηλώσεις του κ Σόιμπλε θύμισαν τον διαβόητο Μέτερνιχ, τον Αυστριακό υπουργό εξωτερικών, γνωστό μισέλληνα, που αντιτάχθηκε με όση μπορούσε δύναμη στην Ελληνική επανάσταση, θεωρώντας την ιό, κατά των απολυταρχικών απόψεων και παράδειγμα προς μίμηση, για κάθε  απελευθερωτκό κίνημα, που μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια του, περί Ομοσπονδιοποίησης των κρατών της Γερμανίας-Ιταλίας υπό την Αυστριακή κυριαρχία φυσικά.
     Αν δει κανείς την ιστορική διαδρομή του μισελληνισμού που εξέφραζε ο Μέτερνιχ, θα απορήσει για τις ομοιότητες με τις απόψεις που εκφράζει ο Σόιμπλε, ο οποίος δηλώνει ότι δεν μισεί τους έλληνες, αλλά το δικαίωμα τους να κυβερνούν τον τόπο τους κατά τον δικό τους τρόπο και όχι με την οικονομική εποπτεία και τον εκβιασμό της Γερμανίας, η οποία οικοδομεί το Δ! Ράιχ. Δηλαδή την Ευρώπη της Γερμανίας που κυβερνά αυτή τη στιγμή την Ενωμένη Ευρώπη με τη συνταγή  Σόιμπλε.
     Ο Μέτερνιχ – όπως κι ο Σόιμπλε-δε μισούσε τους Έλληνες. Μισούσε την εξέγερσή τους, την οποία θεωρούσε ως απαρχή  εξέγερσης των χωρών του νότου, όπως η Ισπανία-Πορτογαλία  η οποία θα ανέτρεπε την ισορροπία των απολυταρχικών πολιτευμάτων. Οι βασιλείες , τα πριγκιπάτα οι φεουδάρχες, κινδύνευαν από τις αυτονομιστικές τάσεις των διαφόρων λαών.
  Αξίζει να ξαναθυμηθούμε την ιστορία 
  Η προετοιμασία της Ελληνικής επανάστασης, κινδύνευσε σοβαρά στο συνέδριο της Βιέννης ( Σεπτέμβριος 1814- Ιούνιος 1815) και χαρακτηρίστηκε από τη φράση ενός διπλωμάτη που όταν ρωτήθηκε πως πάει το συνέδριο απάντησε : «Το συνέδριο δεν πάει. Το συνέδριο χορεύει» κι αυτό γιατί με τις δολοπλοκίες και τις κωλυσιεργίες του ο Μέτερνιχ,  φρόντιζε επί 9 μήνες να τους αποπροσανατολίζει με γιορτές και πανηγύρια, αντί να συσκέπτονται. Εκεί μπορεί να πει κανείς ότι κρίθηκε και η τύχη της Ελλάδος πριν καν αρχίσει η επανάσταση.
  Στο Συνέδριο της Βιέννης ,συμμετέχοντας  στη Ρωσική  αντιπροσωπεία, παρευρέθηκε και ο Καποδίστριας οποίος θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή να υπερασπιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων, να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό. Πράγματι  - με την άδεια του Τσάρου- λαμβάνοντας τον λόγοο Καποδίστριας είπε: "Νομίζω πως χρέος των Μεγαλειοτάτων, (Βασιλέων), είναι να λάβετε οποιαδήποτε πρόνοιαν και δια το καταδυναστευόμενον ελληνικόν έθνος παρά της Οθωμανικής εξουσίας, το οποίον υποφέρει τόσους αιώνας τον τυραννικόν οθωμανικόν ζυγόν και το οποίον διακινδυνεύει να πέσει εις την τελευταίαν εξόντωσιν και τον μηδενισμόν, όθεν δεν μου φαίνεται δίκαιον να αδιαφορήσουν οι Βασιλείς».
   Τότε ο Μέττερνιχ, που αντιπροσώπευε τα αντιλαϊκά πνεύματα, σηκώθηκε και απαντώντας στον Καποδίστρια με έντονο και προσβλητικό τρόπο είπε: "Κύριε Κόμη! Η Ευρώπη δεν γνωρίζει Έλληνας, γνωρίζει την Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν υπό της οποίας την εξουσίαν είναι οι κατοικούντες σ΄ αυτήν Έλληνες. Δια τούτο φαίνεται, Κύριε Κόμη, υποστήριξες τόσον, και άφησες εκτός Συνδέσμου της Ιεράς Συμμαχίας, το απέραντον  Οθωμανικόν Κράτος, αλλά δεν θα επιτύχεις τις ελπίδες σου περί τούτων»".(σ.σ :Ο Καποδίστριας είχε επιτύχει να μη λάβει μέρος  ως σύνεδρος η Τουρκία)
Ο  Τσάρος Αλέξανδρος θεωρώντας ότι η προσβολή αυτή του αντιπροσώπου του στρέφεται και εναντίον του προσώπου του, εγέρθηκε και με έντονη φωνή διέκοψε τον Μέττερνιχ λέγοντάς του: "Οι Έλληνες δια της Θείας Πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής αιχμής ενόπλου βοήθειας, θέλουν ελευθερωθούν ταχέως και συμφώνως προς τα αρχαία πατρογονικά των δίκαια, θα μείνουν ελεύθεροι, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι».
   Όλα αυτά παρά τη λυσσώδη αντίδραση του Μέτερνιχ.
    Αξίζει ωστόσο μια παρατήρηση που υπογραμμίζει ότι η ιστορία  επαναλαμβάνεται. Η Ιερά Συμμαχία (Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία, Αγγλία) διαλύθηκε όταν μετά το συνέδριο της Βερόνας -1822 –η Αγγλία αποχώρησε και τότε όπως και τώρα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση με άγνωστες ακόμη  επιπτώσεις.
    Διαβάζοντας, βλέπουμε για μια ακόμη φορά τον Γερμανικό ηγεμονισμό, να μην ανέχεται άλλον τρόπο διακυβέρνησης (εξοντωτική λιτότητα) πέρα από αυτόν που εξυπηρετεί τα σχέδια του και τα οποία προσπαθεί με κάθε μέσον να επιβάλλει .Ας μη παραβλέπουμε το γεγονός της Γερμανικής διείσδυσης σε  πολλές μεγάλες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, αεροδρόμια, ΟΤΕ, σούπερ μάρκετς, κ,τ.λ) στην Ελλάδα.
  Μια υποτυπώδη, όσο κι αν δε φαίνεται,  Ιερή Συμμαχία, που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη, ζούμε ξανά κι αν ο ιθύνων νους δε λέγεται Μέτερνιχ  αλλά Σόιμπλε, τι μ` αυτό;
Σταύρος Ιντζεγιάννης
  

 



































  





Δεν υπάρχουν σχόλια: