Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

εκκλησιολο 12/7/17


                                                             ΚΑΘ ΟΔΟΝ
      ΦΟΝΟΣ  ΑΛΑ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ

     Ο τουρισμός το θέμα. Μονοπωλεί την επικαιρότητα ο τόσο  άδικος  όσο και απάνθρωπος φόνος του άτυχου Αμερικανού φοιτητή που ήρθε να απολαύσει την ομορφιά της Ελληνικής θάλασσας και του καταγάλανου ουρανού μας στον Λαγανά της Ζάκυνθος. Για μια φωτογραφία .Μάλιστα  για μια φωτογραφία ή ίσως και δυο κουβέντες παραπάνω. Ο φόνος ,το θέμα που κάνει τη διαδρομή του στα διεθνή μέσα  ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε =Μέσα μαζικής εξαχρείωσης λέει φίλος χαριτολογώντας αλλά που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα χωρίς φυσικά να γενικεύουμε) δυσφημίζοντας κατά τρόπο καταλυτικό τη χώρα μας. Ο φόνος από τα ανθρωποειδή του υποκόσμου που εξυπηρετούν  τις μπαρόβιες τουριστικές διακοπές και οι οποίοι δε δίστασαν να σκοτώσουν έναν νέο όπως περίπου θα σκοτώνανε  ένα σκυλί. Η κακή πλευρά του Λαγανά (ενός πανέμορφου κατά τα άλλα τόπου) όπου τα τελευταία χρόνια καθώς διαβάζουμε έχει γίνει συνώνυμος της αχαλίνωτης ακολασίας. Αιτία τα πρακτορεία  τουρισμού που στέλνουν κοπάδι τους της πάσης φυλής νεαρούς, θήλεα και αρσενικούς,  ερεθίζοντας  τους να δοκιμάσουν την αχαλίνωτη πανελευθερία από κάθε δέσμευση οικογενειακή, ηθική, πνευματική καθώς και κάθε απαγόρευση από τον ποινικό ή τον θρησκευτικό νόμο Τα νιάτα που προσπαθούν να απολαύσουν τη ζωή στην  χωρίς δεσμεύσεις έκδοσή της. Προηγούνται –λένε οι Αγγλόπαιδες. Γιατί ; Ίσως λέει φίλος γιατρός διότι στα γονίδιά τους υπάρχει ακόμη εγκατεστημένη η πουριτανική έκδοση της Λουθηριανής εποχής και του Ελισαβετιανού D.N.A τους από τα οποία προσπαθούν να δραπετεύσουν.
   Όπως και νάχει το ερώτημα  που απασχολεί τη στήλη, σίγουρα φαντάζομαι κι εσάς είναι: Τι είναι επιτέλους ο Τουρισμός ευλογία ή κατάρα για μια κοινωνία όπως η δική μας –εννοώ την Ελληνική-που ακόμη την κρατούμε στέρεα δεμένη στο αγκυροβόλιο της χριστιανικής ηθικής όπως μας τη δίδαξε ο Κύριος και μιας Ελληνοπρέπειας όπου από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος αποτελεί ύψιστη αξία !
    Κάποτε-πριν ο πόλεμος του `40 και ή ανάπτυξη των συγκοινωνιών, μαζί και το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση καταργήσουν τις αποστάσεις ακούγαμε  για Αμερική ή για Ευρώπη και θαυμάζαμε. Η πραγματικότητα δε μας είχε προσγειώσει και μάλιστα  τόσο ανώμαλα. Κυκλοφορούσε ο θαυμασμός μας εν παντί και πάντα για κάθε τι το ξένο.
 Ραφείον το Ευρωπαϊκόν, Ζαχαροπλαστείον το Βιεννέζικον.
Κομμωτήριον το Παριζιάνικο. Υποδηματοπωλείον το Μιλανέζικον. Ιατρός… τάδε άρτι αφιχθείς εξ Εσπερίας. Η Ευρώπη, η Αμερική ήταν το  θαυμαστό. Η επικάλυψη πάσης ασχημίας με το λούστρο της.
    Και ξαφνικά όλα αυτά κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος. Η Αμερική είχε και γκάγκστερς. Και μαφιόζους. Η Ευρώπη είχε και ναρκωτικά. Και εκβιαστές και μέθυσους και πληρωμένους  δολοφόνους Και υπόκοσμο. Και εκβιαστές και …και …και!          
Και μαζί με όλα αυτά μας έφερε και την παγκοσμιοποίηση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και τρόπος μιας νέας αχαλίνωτης  ζωής
   Τι είναι αυτό που μας έφερε η παγκοσμιοποίηση και που ανέκαθεν ο μιμητισμός μας με ότι ξενόφερτο βλέπαμε ή ακούγαμε ή διαβάζαμε έσπευδε –καλό , κακό-να υιοθετήσει και όχι μόνο αλλά και να το ξεπεράσει. Και εάν τότε ερχότανε σαν απόηχος μιας Αμερικανικής ή Ευρωπαϊκής εικόνας που η φαντασία μας εξωράιζε, σήμερα αυτό ήρθε χάρη στον τουρισμό και την τηλεόραση ή το διαδύκτιο στην πόρτα μας.
  Ο Τουρισμός. Ευλογία ή κατάρα.
  Φυσικά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τα οφέλη του. Στην οικονομία  βέβαια  που αποτελεί και καθώς λένε τη βαριά βιομηχανία μας. Ποιόν ωφελεί περισσότερο, την εθνική ή την ιδιωτική οικονομία είναι ακόμη προς συζήτηση. Δεδομένου ότι κάθε καλοκαίρι προσφέρει θέσεις εργασίας, απασχόληση κατανάλωση Ελληνικών προϊόντων και τόσα άλλα από τα οποία ευθέως ή με πλάγιο τρόπο βοηθούν ποικιλότροπα την Εθνική μας οικονομία. Κατ` επέκταση όλους μας..Εκεί που θα είχε κάποιος αντίρρηση - και η στήλη πρώτη βέβαια – είναι τα « καινά δαιμόνια » που κουβαλάνε μαζί τους όλοι αυτοί που με τα λεφτά τους εξαγοράζουν και τον τρόπο της ζωής μας Αυτής της ζωής με την οποία μεγαλώσαμε και που προσπαθούμε –φευ- να μεγαλώσουμε κι εμείς τα παιδιά μας. Διότι καλά τα λεφτά τους αλλά το τίμημα μοιάζει βαρύ!!!
   Δεν είναι οπισθοδρομική η στήλη. Άπαγε! Ούτε καθυστερημένη. Δεν απορρίπτει συλλήβδην ότι καινούργιο, ότι πιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν αναθεματίζει. Απλώς προβληματίζεται μη μπορώντας να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά .Ζητείται απάντηση

Σταύρος Ιντζεγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: