Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

γνωμη 15 / 7 17

                                        ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ 
  ΟΙ ΜΕΔΟΥΣΕΣ
  
    Μία εβδομάδα τώρα γέμισε ο Πατραϊκός Μέδουσες με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χαρούμε την δροσιά της θάλασσας, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό που το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο και οι παραλίες αποτελούν μια πηγή ανακούφισης από τον καύσωνα.
     Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, οι Μέδουσες ήταν  τρεις .Η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα η οποία ήταν και η μόνη θνητή και την οποία μεταμόρφωσε σε τέρας η Αθηνά διότι καυχήθηκε ότι ήταν πιο όμορφη από αυτή. Το τρομερό κεφάλι της (είχε φίδια αντί για μαλλιά) πέτρωνε όποιον το κοίταζε
  Κόρες και οι τρεις της Κυτούς ( ή  Κητούς) και του αδερφού της Φόρκυ  με τον οποίο απέκτησε και τα μεγαλόσωμα θαλάσσια τέρατα όπως τη Έχιδνα , τη Σκύλα καθώς και τον Εσπέριο δράκο που φύλαγε μαζί με τις Εσπερίδες «τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων»  που συναντάμε στον ομώνυμο 11ο άθλο του Ηρακλή, κατ` εντολή του Ευρυσθέα. Ο Ηρακλής σκότωσε τον δράκο , έκλεψε τα μήλα που φύλαγαν οι Εσπερίδες και τα πρόσφερε στη θεά Αθηνά η οποία όμως τον συμβούλεψε να τα επιστρέψει.
    Φυσικά τα χρυσά μήλα δεν είναι άλλα από τα πορτοκάλια που ο καρπός τους χρυσός και οπτικά και μεταφορικά είναι απολαυστικός  αλλά και ιαματικός λόγω των πολλών βιταμινών (Β) . Και βέβαια και οικονομικά.
  Από το γάμο της Κητούς με τον αδερφό της Φόρκυ
 γεννήθηκαν τα θαλάσσια κήτη (Κητώ =κήτη) ανάμεσά τους και η γοργόνα αδερφή του Μεγαλέξανδρου η οποία συνδέεται με έναν από τους ωραιότερους μύθους μας.   
    Σύμφωνα με αυτόν, ο Μέγας Αλέξανδρος της έδωσε να φυλάξει το νερό της αθανασίας,  που θα το  χρησιμοποιούσε για να γίνει αθάνατος όταν θα τελείωνε τις κατακτήσεις του. Για κακή της τύχη όμως απρόσεκτη έχυσε το νερό και ο Μ. Αλέξανδρος την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και από την  μέση και επάνω άνθρωπος. Από τότε λέει ο μύθος αυτή σταματά τα καράβια που βρίσκει μεσοπέλαγα και τα ρωτά αν ζει ο Βασιλιάς ο Μεγαλέξαντρος κι αν της πουν «ζει και βασιλεύει»  τα αφήνει να φύγουν, αλλιώς τα βυθίζει, τρελή από την απελπισία της στέρησε την αθανασία από τον αδερφό της.
   Ωστόσο οι θαλάσσιες Μέδουσες είναι πολύ πιο αθώες από τις Μέδουσες που κυκλοφορούν στη στεριά και συναντάμε σε κάθε μας βήμα καθημερινά και επιδρούν και διαμορφώνουν τη ζωή μας.
  Στην σύγχρονη πολιτική –οικονομική (ου μην και σεξουαλική καθημερινότητα εν Ελλάδι ) οι Μέδουσες ανήκουν σε τρεις κατηγορίας  η οποίες διακρίνονται ως λίαν επικίνδυνες
  Η  κατηγορία  Μέδουσα η σέξυ-σέξυ ( όπως λέμε χελώνα καρέτα – καρέτα) συναντάται κυρίως στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και  της Παντανάσσης νεαράς ηλικίας με ιδιαίτερα προκλητική εμφάνιση σε καθημερινή  βάση, που προσκολλώνται  ακκίζονται και χαριεντίζονται και το τσίμπιμά τους θεωρείται … τσουχτερό..Προσκολλώνται ή σε νεαρά άτομα  που χάνουν το μυαλό τους ή σε ηλικιωμένους που χάνουν το πορτοφόλι τους. Δεν έχετε ακούσει που λένε ότι μια τρίχα τους σέρνει καράβι!!!     
  Μια  εξ ίσου επικίνδυνη Μέδουσα είναι η Μέδουσα του γένους της εξουσίας της συνομοταξίας των καρεκλοκενταύρων  της οικογενείας των κοινοβουλευτικών. Η Μέδουσα αυτή από τις πιο επικίνδυνες εμφανίζεται στους κυβερνητικούς θώκους τα υψηλά αξιώματα, επικάθεται πάσης εξουσίας –ακόμη και δικαστικής-  και προσκολλάται του κομματικού συμφέροντος- νομοθετεί, ψηφίζει, γράφει, διαγράφει, υπογράφει και γράφει στα… παλιά της παπούτσια ( αυτό έλειπε βουλευτής με καινούργια παπούτσια , εδώ ο μισθός τους δε φτάνει  για να φάνε καλά – καλά,  που να περισσέψει και για παπούτσια) πάντα αντιπολιτευόμενον  δικαιώνοντας τη λαϊκή σοφία «όποιος έχει μαχαίρι τρώει πεπόνι»
  Τέλος υπάρχει η κατηγορία Μέδουσα η κρατικοδίαιτος , του γένους των αργόμισθων της συνομοταξίας των σφουγγοκολάριων  που προσκολλάται κυρίως σε κομματικά γραφεία περιφέρεται σε υπουργικούς διαδρόμους, εμφανίζεται  και φωτογραφίζεται στο πλάι υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, θωπεύει κολακεύει, μισθοδοτείται από το Δημόσιο και της οποίας Μέδουσας το κυριότερο χαρακτηριστικό  είναι ότι διατρέχει  όλο το πολιτικό φάσμα και περνά από τα δεξιά  στα αριστερά ή αντίθετα ανάλογα της φοράς του ανέμου με καταπληκτική ευκολία. Αμφιβάλλετε;
                      Σταύρος Ιντζεγιάνης

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: