Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ 1 / 11 / 17


                                                        ΚΑΘ ΟΔΟΝ
     ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1η

      Καλό μήνα. Θα μου πείτε ότι ο μήνας έχει 4 σήμερα.Σάββατο. Δεν έχει σημασία, πρώτον διότι οι ευχές είναι ευχές και άρα ισχύουν για όλο το χρόνο. Δεύτερον διότι στην ευλογημένη αυτή χώρα που « θάλλει φαιδρά πορτοκαλέα» κατά τον ποιητή (Άγγελος Βλάχος :Η γη η Ελληνίς) οι γιορτές και τα πανηγύρια κρατάνε 40 μέρες και διότι τρίτον  στο κάτω- κάτω τι είναι 4 μέρες μπροστά στην αιωνιότητα. Πέρα από αυτό, για μας τους συνταξιούχους, ο μήνας δε μετράει με το τι γράφει το ημερολόγιο, αλλά με το πότε πληρωνόμαστε Δηλαδή για μένα ο Νοέμβρης άρχισε στις 30 Οκτωβρίου ημέρα Δευτέρα που πληρωθήκαμε και θα τελειώσει στις 29 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη που θα ξαναπληρωθούμε Θεού θέλοντος και κυβερνήσεως συμφωνούσης. Διότι δεν αρκεί  ο Μεγαλοδύναμος να βοηθάει-και βοηθάει πράγματι-αλλά πρέπει και ο Υπουργός να βάλλει τα λεφτά στα μηχανήματα. Άρα σήμερα που με διαβάζετε – όσοι τέλος πάντων με διαβάζετε, να μη ζητάω και πολλά- ο μήνας έχει ήδη 6 και τελειώνει στις 29. Και το κακό είναι που η μισή –και βάλε!-σύνταξη έχει κι όλας φύγει διότι κάτι τα κοινόχρηστα, κάτι τα φροντιστήρια των παιδιών, κάτι ο ΟΤΕ και το κινητό-έχουμε βλέπετε κι αυτό, τι σύγχρονοι Ευρωπαίοι θα είμαστε χωρίς κινητό!!!-κάτι η ΔΕΗ βάλε και τη βενζίνη που πάμε κάθε δυο ημέρες στα πεθερικά-40 χρόνια γάμου κι ακόμη δε λέει να ξεκολλήσει από τη μάνα της- κάτι τα παπούτσια που θέλουν σόλες –παλιά βάζαμε χαρτόνι όταν τρυπάγανε-και  κάτι η δόση της τράπεζας, που να μην έσωνε να πηγαίναμε εκείνη την εκδρομή-ντε και καλά να πάμε να δούμε τον τροχό που γυρίζει στη Βιέννη, διότι όλος ο καλός κόσμος πάει-επέμενε- και εμείς πώς να το κάνουμε ανήκουμε στον καλό κόσμο, λέει--και αν υπολογίσεις ότι πρέπει και να φάμε και να κυκλοφορήσουμε, να ντυθούμε να πλυθούμε –όσοι είστε χαμηλοσυνταξιούχοι καταλαβαίνετε– ότι ο μήνας μόλις τώρα άρχισε και  ο Θεός να βάλλει το  χέρι του. Το οξύμωρο στην περίπτωση είναι αντί να παρακαλάμε να μην περάσουν οι μέρες –δηλαδή να  χαρούμε μια στάλα ζωή-παρακαλάμε να περάσουν μια ώρα γρηγορότερα. Δηλαδή βιαζόμαστε να φτάσουμε στο τέλος-κούφια η ώρα που τ` ακούει!!!
        Καλό μήνα λοιπόν. Φθινόπωρο κλασικό αυτές τις ημέρες. Το πρωί κάνει ψύχρα, το μεσημέρι ο ήλιος καίει και το βραδάκι επιστρατεύεται το πουλόβερ. Η μέρα σύμφωνα  με τη Φθινοπωρινή ισημερία τις 21 Σεπτέμβρη ήταν ίση με τη νύχτα και ήδη η ημέρα συνεχίζει να μικραίνει και η νύχτα να μεγαλώνει έως στις 21 Δεκέμβρη που θα έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα και τη μικρότερη ημέρα. Δηλαδή το χειμερινό ηλιοστάσιο.
   Προεόρτια αυτό  το μήνα μια και από τις 14 –εορτή του Αγίου Φιλίππου- αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων  που κρατάει τις πράγματι  40 ημέρες και είναι η ευκαιρία όχι απλώς για αποχή από ζωικά εδέσματα αλλά για κάθαρση σώματος και ψυχής. Κι αυτό νομίζω είναι το βαθύτερο νόημα της αυτοπειθαρχίας και του αυτοελέγχου που ζητάει η εκκλησία, επιβάλλοντας τον κανόνα της νηστείας, Δηλαδή της αποχής. Βέβαια θα ήταν ζητούμενο αυτός ο αυτοέλεγχος να είναι όλο το χρόνο. «Να κάνετε κάθε βράδυ τον απολογισμό της μέρας που πέρασε» μας έλεγε ο Συνέσιος στο κατηχητικό του και να τα γράφετε σε ένα τετράδιο γιατί όταν τα γράφεις τα βλέπεις αλλιώς. Χρόνια μετά –μεγάλος πια-διαβάζοντας το βιβλίο ενός Αμερικανού ψυχιάτρου ή κάτι τέτοιο, διάβασα τη ίδια συμβουλή. Γράψτε τα σε ένα χαρτί. Το  κάνουμε θα –ρωτήσετε;  Όχι. Κάποτε που το επιχείρησα τρόμαξα και δεν το ξαναέκανα!
   Η Πάτρα αρχίζει σιγά - σιγά να προετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα της. Στις 30  του μήνα ο προστάτης Άγιος, ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων μνημονεύεται κατά τον ιδιαίτερο και μεγαλοπρεπή και κυρίως ιεροπρεπή τρόπο που  αρμόζει στον Πολιούχο. Θα θυμούνται ίσως οι Παλαιοί  Πατρινοί, (1950) η λιτανεία ακολουθώντας την οδό Αγίου Ανδρέου έφτανε έως την Κολοκοτρώνη και από εκεί γυρίζοντας διασχίζοντας την οδό  Μαιζώνος κατέληγε στον Ιερό Ναό του Αγίου. Σιγά- σιγά η λιτανεία άρχισε να μαζεύεται και ανέβαινε την Αγίου Νικολάου έως ότου πριν από μία περίπου εικοσαετία- νομίζω- αποφασίσθηκε να ανεβαίνει την Γούναρη που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

  Οι καιροί περνούν, οι παλαιοί Πατρινοί φεύγουμε ένας- ένας και το μόνο που μένει είναι  η λατρεία που έχουμε στον Άγιό μας και η ευλογία του που σκέπη και προστατεύει αποδεδειγμένα την πόλη. Καλό και ευλογημένο Νοέμβρη φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: