Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΓΝΩΜΗ 17 / 11 / 17

                                               ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
   ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ
  
 Με σεβασμό στεκόμαστε μπροστά στην τραγωδία που
βύθισε 16 οικογένειες – μέχρι τη στιγμής-και με ανείπωτες καταστροφές για όλους. Με σεβασμό αλλά και με απορία. Γιατί; .Όσο για το …συμπάσχουμε που είπαν όλοι οι πολιτικοί είναι κολοκύθια μετά ριγάνεως. Διότι άλλο να… «συμπάσχεις » από τον καναπέ του σαλονιού σου ή από τη ζεστασιά του γραφείου σου  κι άλλο να βρίσκεσαι μέσα στο νερό και τη λάσπη. Ο χορτάτος του νηστικού τον πόνο δεν τον ξέρει –λέει η σοφία του λαού μας! Το μόνο ερώτημα που μένει αυτή τη στιγμή είναι το «ΓΙΑΤΙ». Αυτό το γιατί που ρωτάει ο καθένας τον άλλο και όλοι μαζί την εξουσία. Γιατί;
   Δεν είναι η πρώτη φορά. Ας μη καμώνονται τον αθώο  και οι προηγούμενοι που… « κάναμε την αυτοκριτική μας και άρα ο γέγονεν – γέγονεν, ζητήσαμε συγνώμη και επομένως ξαναψηφίστε μας » !!!
   Οι ευθύνες  είναι διαχρονικές αλλά φυσικά το μεγάλο βάρος πέφτει στον τελευταίο, διότι ξέροντας τι είχε συμβεί, είχε αναλάβει ( δεσμεύομαι λένε, όχι γιατί πιστεύουν στη δέσμευση αλλά γιατί είναι ωραία και χορταστική λέξη και φέρνει και  ψήφους )  έχει και την ευθύνη να αλλάξει τα πράγματα –προς το καλλίτερο- να  εξηγούμεθα. Και τι έγινε. Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν λέγανε οι αρχαίοι. (Μεταξύ μας  όλο λόγια  ήτανε κι αυτοί. Από αυτούς κληρονομήσαμε τη ρητορεία και μάθαμε να λέμε μεγάλα λόγια περί του… τίποτε !)
  « Για την ιστορία επ` ευκαιρία : Ώδινεν όρος Ζευς δ` εφοβείτο :Κοιλοπονούσε το βουνό και ο Δίας  φοβότανε. Και τελικά το βουνό γέννησε ένα… ποντικό-δηλαδή δεν έγινε τίποτε!!!»
   Ας έρθουμε ξανά στην «σήμερον ημέραν» Στο γιατί που λέγαμε  στην αρχή. Διότι ο άλλος έχτισε –κοινώς μπάζωσε-το ρέμα. Και γιατί μπάζωσε το ρέμα; Διότι δεν είχε να αγοράσει νόμιμο  οικόπεδο και αγόρασε ένα φτηνό παράνομο πάνω στο ρέμα κι έχτισε όπως- όπως ένα καλύβι στην αρχή και μετά το έκανε σπίτι και μετά το έκανε ολόκληρο νοικοκυριό Με τα παιδιά του με τις αποθήκες του, με τα ζώα του, το βιός μιας ζωής. Πως τους πετάς έξω και που να τους πας;  
 Μα γιατί τους άφησαν να χτίσουν; Διότι όταν τους είπαν  απαγορεύεται πήγαν στον πολιτικό-έχουμε 15 ψήφους κύριε τάδε- κι εκείνος τον ιδιαίτερο του Υπουργού και ο ένας τον άλλον  και άντε να βρεις άκρη.
-Επομένως  τι κάνουμε;
-Βάλτου βρε αδερφέ  να να πληρώσει ένα πρόστιμο με δόσεις  σε 20  χρόνια και νομιμοποίησέτο. Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; Άσε που έρχονται και εκλογές!!!
  Και λοιπόν; Να ξανάρθουμε στην αρχή λοιπόν. Ρωτάω, ρωτάνε, ρωτούν; Διότι ποιος τολμά να κατεδαφίσει το σπίτι του άλλου που είναι αυθαίρετο σε μέρος αυθαίρετο και θα το πάρει κάποια στιγμή ο ποταμός και θα πνίξει μαζί μ` αυτόν και τους άλλους που είναι νόμιμοι και δεν του χρωστάνε τίποτε!
    Στενό συγγενικό μου πρόσωπο σε  θέση ευθύνης σε  γειτονικό μεγάλο Δήμο μου λέει. Έχω εντολή για κατεδάφιση τεσσάρων σπιτιών. Για έλα εσύ να τα κατεδαφίσεις. Πέρα από το ότι θα πέσουν επάνω σου να σε φάνε, δεν σου πάει στη δική σου συνείδηση να τους πετάξεις έξω. Διότι δε λέμε για παράγκες-αυτές  είναι κάποιων φτωχοδιάβολων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μοίρα στον ήλιο. Γι αυτό και όταν ακούς  ότι γκρέμισαν- λέει πρόκειται για θεόφτωχους που δεν μπορούν να αντιδράσουν. Λέμε  για κατεδάφιση ολόκληρου νοικοκυριού.
 Και γιατί δε φρόντισε το κράτος το εκάστοτε κράτος που εξαγγέλλει ρυθμίσεις προεκλογικά να διαμορφώσει τις κοίτες των ρεμάτων ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα σε κάθε πλημμύρα;
  Διότι άλλο οι προεκλογές και άλλο οι εκλογές και άλλο οι μετεκλογές οπο΄τε θα  κανουμε τηναυτοκριτική μας και θα ζητήσουμε συγνώμην-αν είμαστε εμείς στα πράγματα.Αν δεν είμαστε εμείς





Δεν υπάρχουν σχόλια: