Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΓΝΩΜΗ 2 12 17

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ 
    ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

   Αχ  Αννούλα του χιονιά / δε θα είμαι πια μαζί σου / στου Δεκέμβρη τις εννιά / που έχεις Άννα τη γιορτή σου!
   Πλούσιος  στη λαογραφία μας ο Δεκέμβρης αλλά θεόφτωχος στη τσέπη μας. Τα ραβασάκια της εφορίας έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και σα να μην έφταναν της μοίρας μας τα τρία κακά  (μνημόνιο- ΕΜΦΙΑ-περικοπές ) αυξάνεται και το ρεύμα της ΔΕΗ, ίνα πληρωθεί η γραφή λέγουσα: Χειμώνας πως το σκέφτομαι να πέσω στο κρεβάτι / Απλώνομαι / διπλώνομαι και διπλοκουκουλώνομαι / μα που να κλείσω μάτι!!!
   Δεκέμβρης. Ο κατ` εξοχήν μήνας  του χειμώνα που ανοίγει με τα Νικολοβάρβαρα που σημαδεύουν έλεγε η γιαγιά τι μέρα θα κάνει τους επόμενους μήνες. Αρχίζει με την Αγία Βαρβάρα συνεχίζει με τον Αϊ-Νικόλα μετά με την Αγία Άννα, τραβάει για τον Άγιο Σπυρίδωνα. Τον Αϊ –Πίπη που λένε οι Κερκυραίες.     
  Παλαιά πριν αρχίσουν οι… μεταρρυθμίσεις -μάλλον οι απορρυθμίσεις -ο Δεκέμβρης ήταν γεμάτος από σπιτικές γιορτές. Τότε που οι μανάδες μας  φτιάχνανε γλυκά:  Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, καταϊφι, ραβανί και δίπλες.
  Ζούμε σε πεζή και άχαρη εποχή, όπου ισοπεδώνοντας τα πάντα φροντίζουμε  απλώς να επιβιώνουμε, έχοντας χάσει προ πολλού εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες, που ομορφαίνανε την καθημερινότητά μας. Εκείνες τις ωραίες γιορτινές επισκέψεις για τα χρόνια πολλά. Το σαλόνι, το σερβίρισμα  με το δίσκο  (οβάλ με καγκελάκι ένα γύρω) με το γλυκό κουταλιού το λικέρ κερασό σπιτικό ή κουαντρό ή μέντα !
 - Χρόνια πολλά , να χαίρεστε τον Νικολάκη σας και καλή πρόοδο!
  -Ευχαριστώ παρομοίως και σεις  τον Χρηστάκη σας να τον δείτε όπως επιθυμείτε!
   Ακόμη και ο έρωτας είχε μια άλλη ρομαντική διάσταση .Κοντά στο τζάκι /  αγκαλιά στην πολυθρόνα /  θα `χουμε άνοιξη στις νύχτες του χειμώνα !
   Με τα Χριστούγεννα αρχίζει το Δωδεκαήμερο. Δηλαδή οι γιορτές των δώδεκα ημερών που είναι και οι ωραιότερες της Λαογραφίας μας.   Το Δωδεκαήμερο στη λαογραφία μας βγαίνουν οι καλικάντζαροι,  τα μικρά πνεύματα του κακού που είναι καταχωνιασμένα στη γη και πριονίζουν το δέντρο της ζωής .. Στις 24 που είναι πια έτοιμο να κοπεί γεννιέται ο Χριστός και το δέντρο αναγεννιέται. Οι καλικάντζαροι αγανακτισμένοι φανερώνονται, στη γη  μπαίνουν στα σπίτια από την καπνοδόχο και κάνουν τα πάντα άνω- κάτω. Μαγαρίζουν τα φαγητά, ανακατεύουν το αλεύρι με τη ζάχαρι και το αλάτι, μπερδεύουν τα παπούτσια των παιδιών, χαλάνε τα παιγνίδια τους.  Την παραμονή των Θεοφανείων μπαίνει ο παπάς να αγιάσει τα σπίτια και οι καλικάντζαροι τρομαγμένοι ξανακατεβαίνουν στα έγκατα της γης όπου αρχίζουν πάλι να πριονίζουν έως τα επόμενα Χριστούγεννα το δέντρο της ζωής.
  Τα τελευταία χρόνια οι καλλικάντζαροι μεταρρυθμίστηκαν κι αυτοί . Το πνεύμα του οικονομικού μαρασμού πριόνισε τον οικογενειακό  προϋπολογισμό και μας έριξε  μια κι έξω .Και σαν να μη φτάνει αυτό χάσαμε και το 660  εκατομμύρια που θα παίρναμε από τη Σαουδική Αραβία, διότι θα έπαιρνε μερικά από αυτά και κάποιος μεσάζων Χ ( χαρά στο πράγμα) αν υπήρξε τέτοιος-λες και θα ήταν η πρώτη φορά ! Ο Άκης ξαναμπήκε μέσα να κάνει Χριστούγεννα ( Δεν είχε άλλωστε και που να πάει, αφού η κυρία Βίκυ ζήτησε διαζύγιο )
     Δεκέμβρης 1091 ο Μαρκόνι  στέλνει το πρώτο τηλεγράφημα επάνω από τον Ατλαντικό. Που να φανταστεί την εξέλιξη με τα κινητά. Στο λεωφορείο η σκηνή: Που να σου τα λέω Κικίτσα μου, χτες κοιμήθηκα με τον Γιώργο, αλλά τσιγκούνης μάτια μου. Να σκεφτείς ότι την έβγαλε με ένα εικοσάρικο!!!
Δεκέμβρης  1903 στις 17 Οι αδελφοί Ράϊτ  πετούν για πρώτη φορά με διπλάνο .Η πτήση διαρκεί 1 λεπτό και διανύουν κάπου 380 μέτρα. Πετάει ο γάιδαρος; Πέταξε!
    1922 .Δεκέμβρης 30 . Ιδρύεται η Σοβιετική Ένωση που
επιβάλλει την αθεϊα, αλλά 80 χρόνια μετά τα Σοβιέτ θα αναγκαστούν να  παραδεχτούν ότι επάνω από τον άνθρωπο υπάρχει ο Δημιουργός του και τίποτε δεν έγινε στην τύχη. Διαλύθηκαν!
 Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Άγνωστο πόσο θα κρατήσει, γιατί κανείς δεν ξέρει -ούτε οι ίδιοι!-τι Θεό λατρεύουν !!!

Σταύρος Ιντζεγιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: