Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

ΓΝΩΜΗ 14 / 1 /18


                                                           ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
     ΜΙΚΡΟΙ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

   Συνηθίζεται τέτοιες  μέρες  ένας μικρός απολογισμός. Συν –πλην, υπόλοιπο τόσα.
   Υπόλοιπο; Γι ποιο υπόλοιπο μιλάμε; Εδώ τρομάξαμε να τα φέρουμε μία η άλλη. Και μη οι πιστωτικές –που στην πραγματικότητα δεν ξέρεις τι σου γίνεται και ξοδεύεις μέχρι ένα πρωί να σε ειδοποιήσουν πως βγαίνει το σπίτι σου σε πλειστηριασμό-θα είχαμε θα είχαμε βγάλει δίσκο έξω από την Ευαγγελίστρια: Βοηθάτε με φτωχοί να μη σας μοιάσω!
    Η ωραιότερη κάρτα που έλαβα έγραφε:
   Χρόνια πολλά -γιατί η ποσότητα μετράει. 
   Χρόνια καλά γιατί η ποιότητα προέχει.
  Χρόνια τρελά γιατί αυτά είναι που θα μας μείνουν. «Να ΄χουμε κάτι  να θυμόμαστε και στα γεράματά μας» που λέει το τραγούδι.
Τα παιδιά που ήρθανε να μας τα πούνε επέμεναν : Βαστάει κόλα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι.
Να αποφεύγεις το « χαρτί και καλαμάρι » λέει ο θείος ο Χρηστάκης που  κάποτε ψάχνοντας τις τσέπες  του η θεία  (συνήθεια γυναικών που δεν κόβεται όσο και να φωνάξετε) βρήκε σημείωμα που έγραφε  « Μη ξεχάσεις  αύριο στις 8 όπως είπαμε»
 -Παλιάνθρωπε ούρλιαξε η θεία. Ποια είναι αυτή που σε περιμένει  οπωσδήποτε!
   Μάταια προσπαθήσαμε να της εξηγήσουμε ότι επρόκειτο ασφαλώς περί λάθους. και ότι επρόκειτο για  το συμβούλιο στο… σύλλογο αποφοίτων…!  Ο θείος στα εβδομήντα του, αν είναι δυνατόν να έχει παράνομες σχέσεις
   Όταν ήρθε την άλλη μέρα στον καφενέ αντί να μας πει ευχαριστώ, οργίστηκε κι από πάνω. «Πρώτον  δεν είμαι εβδομήντα, αλλά μόνο εξήντα εννιά και δεύτερον τι ρόλο παίζει αν είμαι παντρεμένος »
 Μα καλά  δε ντρέπεσαι το καλαμπουρίζουμε! Αλλά κάθεται και μας το κάνει λιανά. «Παίδες δώστε βάση : Η Γωγώ. Ουρί του παραδείσου. Από εκείνα που ο Πατισάχ τα φύλαγε για τις επίσημες ημέρες. Τις καθημερινές έπαιρνε από τις 364  που είχε παρακαταθήκη, μία για κάθε μέρα εκτός από τα μεσημέρια που έπαιρνε τη μαγείρισσα για να την ευχαριστήσει που του μαγείρευε ιμάμ μπαϊλντί !
    -Όπερ;
   -Τι όπερ βρε ζώα, που ζείτε 50 χρόνια με το στεφανοχάρτι σας μπας και δε σας ανοίξουν οι πύλες παραδείσου να παίζεται πεντόβολα με τα  Αγγελάκια ξεχνώντας αυτό που λέει ο πασάς στον Καζαντζάκη  « Όλα τα συγχωρεί ο Αλλάχ εκτός από το να χαλάσεις χατίρι σε γυναίκα»!!!
   Καινούργια χρονιά- καινούργιες ελπίδες. Τα μικρά «λαβείν»  που σε κάνουν έστω πρόσκαιρα ευτυχισμένο. Τα μεγάλα «δούναι» που σε γεμίζουν απελπισία. Όμως «Έτσι  είναι η ζωή μωρό μου – πάντα έτσι είν ή ζωή… Φεύγει και δεν το φτάνεις το τρένο της ζωής»   Μικροί απολογισμοί: Πόσα θέλαμε να κάνουμε. Πόσα μπορέσαμε, πόσα μας άφησαν οι συνθήκες. Πόσα τα αφήσαμε-ες αύριον-Με ελπίδες και με αισιοδοξία ξεκινάμε την καινούργια χρονιά. Και τούτος ο ανήφορος, κατήφορο θα φέρει. Ευτυχισμένοι όσοι μπορούν να συμβιβάζονται με αυτά που πέτυχαν ή αυτά που έχουν. Η ευτυχία βρίσκεται στα μέτρα του καθενός μας-σοφία Κομφούκιου-οι άνθρωποι δεν την βλέπουμε γιατί συνήθως την ψάχνουμε  πιο ψηλά
   Μόνη ανταμοιβή το ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Κι όσο ζω θα ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει και  το αύριο θα είναι πιο καλό από το σήμερα.   
   Μείζον πάντων η αγάπη –επιμένει η Θεία Κούλα αλλά όχι από εκείνη που εννοείς εσύ Χρήστο μου που όλο κάνεις λάθος και τάχα μου ήτανε σκοτάδι και κατά λάθος χτύπησα στις ζωντοχήρας. Αγάπη αγνή από εκείνη που λέει ο Απόστολος Παύλος. Όλα τα άλλα έπονται. Υγεία και κάθε χαρά   
  Το λοιπόν φάγαμε ήπιαμε, τραγουδήσαμε-Άγιος Βασίλης έρχεται και δε μας καταδέχεται- φάγαμε και κανά  δυο κουραμπιέδες παραπάνω- και το άλλο πρωί που μετρήσαμε το ζάχαρο μας ήρθε ο ουρανός καπάκι.3,40!Δε βαριέστε όμως.  Θέλει και λίγο γλύκα η ζωή να την …καλοπιάνουμε !
  Φίλοι αναγνώστες , η  στήλη σας εύχεται μια καλή κι ευλογημένη χρονιά. Μια χρονιά με υγεία  αγάπη χαρά και ειρήνη. Χρόνια καλά. Αν είναι βέβαια και …πολλά ακόμη καλλίτερα .
 Και λεφτά –επιμένει το βαφτιστήρι μου
  Κι αν είναι και με λεφτά ακόμη πιο καλά, ποιος λέει όχι ;
                               Σταύρος Ιντζεγιάννης
    


Δεν υπάρχουν σχόλια: